V komedii Grand restaurant pana Septima mizejí nejen prezidenti, ale i střepy a promáčknuté blatníky

V komedii Grand restaurant pana Septima mizejí nejen prezidenti, ale i střepy a promáčknuté blatníky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Další z oblíbených komedií s Louisem de Funèsem v hlavní roli se odehrává v prostředí prvotřídní restaurace, jejíž dobré jméno ohrozí únos prezidenta. Majiteli Septimovi nezbývá než se nechat zatáhnout do nebezpečné honičky s únosci. Pozorní diváci zaznamenají několik chyb.

Majitel špičkové restaurace se zaplete do zločinu

Grand restaurant pana Septima je vyhlášený pařížský podnik, kam se s radostí sjíždějí nejvlivnější osobnosti země z řad politiků i celebrit. Hlavní hrdina v nezapomenutelném podání komika Louise de Funèse žije jen pro vytříbenou francouzskou kuchyni a zásady správného stolování. Své zaměstnance neustále hlídá a cepuje, ba přímo terorizuje ve snaze vychovat z nich příkladné číšníky. Jeho metody jsou poněkud neortodoxní a vyvolávají u podřízených vlny nevole.

Neshody a drobné prohřešky musejí stranou, když do Francie zavítá prezident jihoamerického státu a přeje si povečeřet právě u Septima. Ten pro něj nechá připravit svůj speciální zákusek ve tvaru vysoké pyramidy, který však místo kýžené záře dramaticky vybouchne. V nastalé chvíli absolutní tmy se záhadně ztratí prezident Novalès (Folco Lulli). Obrovský skandál ohrožuje reputaci Septimova restaurantu, a tak mu nezbývá než spolupracovat s divizním komisařem (Bernard Blier) a pokusit se prezidenta najít. Do pátrání po něm se však pouští také jeho urputná asistentka (María-Rosa Rodriguez) a partička povedených únosců…

Mimořádný úspěch navzdory jistým přešlapům

Komedii Grand restaurant pana Septima natočil v roce 1966 režisér Jacques Besnard. Jednalo se o jeho první vlastní film a režijní debut, který se i díky obsazení už slavného Louise de Funèse stal mimořádně úspěšným. Jen ve Francii ho v kinech zhlédly bezmála 4 miliony diváků.

María-Rosa Rodriguez a Louis de Funès
María-Rosa Rodriguez a Louis de Funès | Zdroj: © Česká televize

Jednou z nejslavnějších scén je bezpochyby ta taneční, při níž majitel restaurace nacvičuje se zaměstnanci správnou chůzi s nádobím. Když rychlejší hudba způsobí, že se zrychlí i tanec, všichni se rozvášní natolik, že talíři třísknou o podlahu. Při následném celkovém záběru ale vidíme, že na zemi není jediný střep.

Známá taneční scéna s nádobím
Známá taneční scéna s nádobím | Zdroj: © Česká televize

Podobných chyb by se ve filmu dalo objevit více. Pozornému oku diváka jistě neunikne, že když se Louis de Funès a María-Rosa Rodriguez kutálejí ze zasněženého kopce, jsou pochopitelně celí od sněhu. Když ale sjedou až dolů, jsou najednou opět zcela čistí. Zajímavé je i jejich auto, ve kterém se společně převrátí a sjedou zasněžené stráně po střeše. Během jízdy lze mj. vidět, že vůz má místo pneumatik pouhé atrapy spojené tyčí. Při projížďce francouzskými Alpami si dále můžete všimnout stříbrného Chevroletu Bel Air 1957, jehož blatník bývá chvíli promáčknutý a chvíli zase ne.

Komedii Grand restaurant pana Septima, která navzdory drobným pochybením láká na skvělé herecké obsazení, humor i příjemné prostředí restaurace, si můžete připomenout v úterý 8. srpna ve 20:00 nebo v pátek 11. srpna v 9:25 na ČT2.

Zdroje článku: