KVÍZ: Nezapomenutelné filmové role „krále komiků“ Vlasty Buriana

KVÍZ: Nezapomenutelné filmové role „krále komiků“ Vlasty Buriana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmový i divadelní herec, zpěvák nebo fotbalista. To je jen malý výčet profesí milovaného Vlasty Buriana. Ve filmovém světě se zapsal nesmazatelnou stopu. Jak moc dobře si jeho počiny pamatujete vy?

Vlasta Burian byl talentovaný v mnoha směrech

Vlasta Burian toho za svůj život vyzkoušel opravdu hodně. Nutno ovšem říci, že na co sáhl, to mu šlo. Vše zhatilo až období po roce 1944, kdy byl nešťastně odsouzen a již se nikdy nedokázal vrátit do své původní kondice. To ale ještě trochu předbíháme. V mládí exceloval jako fotbalový brankář. Hrál za Viktorii Žižkov nebo Spartu. Byl dokonce tak úspěšný, že je do dnešní doby udělována fotbalistům cena Vlasty Buriana.

Aktivně se věnoval také psaní románů či humorných příběhů

V roce 1923 si zahrál ve filmu Kterak láskou možno v mžiku vzplanout třeba k nebožtíku. O rok později, v roce 1924, debutoval v Národním divadle. Jeho další role na sebe nenechaly dlouho čekat. Kromě herectví se ale věnoval také psaní. Je autorem pohádkových knih či humoristického románu Jak jsem se stal Robinsonem. Po dobu několika let také přispíval do časopisů, jakými byly Silvestr, Český film nebo Humoristické listy. Jeho poslední filmovou rolí byl účetní Dušek. Toho si zahrál ve filmu z roku 1956 Zaostřit, prosím!.

Vlasta Burian byl opravdovým talentem a mužem mnoha divadelních i filmových rolí. V roce 1944 byl nacisty odsouzen na několik měsíců těžkého žaláře. Ze zabavení majetku, pobytu ve vězení i tučné pokuty se již nikdy nedokázal vzpamatovat.

 

Zdroj článku: