Vyzkoušejte si, co si pamatujete z filmu Hlídač č. 47

Vyzkoušejte si, co si pamatujete z filmu Hlídač č. 47
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Josef Kopta se řadí mezi nejdůležitější autory první poloviny dvacátého století, přičemž jeho nejznámější počin, Hlídač č. 47, pak mezi nejzásadnější díla české literatury vůbec.

Ne náhodou byla tato kniha také hned třikrát zfilmována, a to v letech 1937, 1951 a 2008, přičemž právě poslední adaptace od režiséra Filipa Renče je zřejmě tou nejznámější. A o čem že je vlastně Hlídač č. 47? Příběh nás zavádí do malé vísky v horách, kde bývalý voják začne pracovat jako hlídač v nádražním domku. Během své služby pak zachrání mladíka, který chce skočit pod vlak. Ten se mu nicméně „odvděčí“ tím, že se zamiluje do jeho manželky a začne za ní chodit, přičemž s ní dokonce počne dítě.

Posléze však hlídač náhle ohluchne, kvůli čemuž také postupně zjistí celou pravdu. Stejně jako to, co si o něm lidé doopravdy myslí, jelikož se před ním nebojí mluvit. Sluch se mu po čase zase navrátí, ale on předstírá hluchotu dál, což přinese celou řadu dalších událostí, díky nimiž celý příběh postupně vygraduje. Alespoň tak je příběh prezentován ve filmu, v knize je tomu trochu jinak, ale o tom třeba jindy. To, jak dobře znáte právě tento film, si můžete vyzkoušet v našem kvízu.

Zdroje článku: