Netflix: Tři filmy s českým dabingem, které mohou pobavit jak děti, tak dospělé

Netflix: Tři filmy s českým dabingem, které mohou pobavit jak děti, tak dospělé
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy pro celou rodinu s českým dabingem nejsou nijak náročné na pozornost, ale mohou pobavit jak děti, tak dospělé. Jsou tak dostupnou alternativou k využití volného času v rodinném kruhu, když je venku nevlídné počasí a nikam se vám nechce chodit.

Enola Holmes (doporučený věk +12), USA 2020

Film Harryho Bradbeera vznikl jako zkušební projekt, jehož cílem bylo zmapovat zájem publika, pro případné natočení seriálu. Je určený převážně pro mladé publikum. Patnáctiletá Britka Millie Bobby Brown, která se po pětiletém působení v seriálu Strangel Things musela znovu učit anglický přizvuk, dala filmu hodně silný náboj. V českém znění si pak můžete užít svěží hlas Anežky Saicové.

Millie Bobby Brown hraje roli Enoly, nejmladšího z bratrů Holmesových, v tomto odlehčeném filmu založeném na románové sérii pro mladé The Enola Holmes Mysteries od Nancy Springer. Vedle Millie ve filmu uvidíte Henryho Cavilla (Vojtěch Dyk), Sama Claflina (Petr Lněnička) a Helenu Bonham Carter (Hana Ševčíková), kteří tvoří slavnou rodinu Holmes. Cavill hraje Sherlocka, nejlepšího detektiva v Anglii, Claflin je Mycroft, nejstarší z bratrů Holmesových a Helena Bonham Carter, je Eudoria, matka. 

Ale kdo je Enola Holmes?

Enola, která byla ještě velmi mladá, když jí zemřel otec, vyrůstala s matkou a dvěma bratry ve velkém domě na venkově. Od raného věku ji Eudoria vychovávala tak, aby z ní udělala silnou a nezávislou osobu. Naučil ji bojovat proti svým slabostem, lásce ke knihám, hrát šachy a řešit zašifrované zprávy. Enola se tak stala mladou ženou značně vzdálenou od představy o mladé ženě ve viktoriánské Anglie. V den jejich šestnáctých narozenin Eudoria bez zjevného důvodu zmizí. Je na Mycroftovi a Sherlockovi, aby se vrátili z Londýna a postarali se o svou malou sestřičku. Úkol to není jednoduchý. Enola nemá v úmyslu poslouchat bratry a je odhodlaná, vyřešit záhadu matčina zmizení za pomocí netradiční výchovy, kterou ji matka dala.

Krátká recenze

Enola Holmes je film šitý na míru hlavní hrdince. Millie Bobby Brown si vede docela dobře jako vzpurná mladá začínající detektivka, která by možná jednou mohla být konkurencí pro svého slavného bratra Sherlocka. Když už jsme u Sherlocka, v sošném interpretovi Supermana (Henry Cavill), tak úplně nečekejte charakter postavy vytvořený spisovatelem Arturem Conanem Doylem. Tento Sherlock Holmes je empatický, nakloněný k navázání vztahu se svou malou sestrou, někdy až láskyplný. Nemá nic společného s ikonografií a klasickým portrétem postavy. Henry Cavill je elegantní a rozhodně okouzlující. Postava Mycrofta Holmese, který zde má tvář Sama Claflina, je až na určité výhrady o něco věrnější knižní předloze. 

Vše se ale samozřejmě točí kolem postavy Millie Bobby Brownové. Sherlock i Mycroft (ale také Eudoria) slouží k rozvoji postavy Enoly. S tím musí počítat hlavně dospělé publikum. Jde tedy o odlehčený film pro teenagery s pořádnou dávkou zábavy, ale po detektivní stránce nečekejte opravdovou zápletku.

Ježek Sonic (doporučený věk +7), Japonsko/USA 2020

Ježek Sonic byl jedním ze symbolů 90. let a jedním z největších exponentů konzolové války mezi Nintendem a Segou. Postupem času japonská společnost z Tokia ztrácela nové zájemce, a tak konzolový sektor zrušila.

Sonic stále zůstal v srdcích milionů fanoušků. (Tolik, že vycházejí nové hry s tímto hrdinou pod jinými značkami). Bylo proto logické očekávat dříve nebo později film, který se oblíbenou postavou nechá inspirovat.

Děj sleduje, jak je ježek Sonic (v českém znění Ondřej Brzobohatý) nucen opustit svou domovskou planetu kvůli nepřátelům, kteří by rádi využili jeho síly. Za pomoci magických prstenů se ježek dostane na Zemi. Roky plynou a Sonic si zvyká na život ve městě Green Hills v Montaně, i když kvůli nebezpečí odhalení žije před všemi skrytý, přestože jeho touha po přátelství je stále silnější a silnější. Jednoho dne se vše změní a do města přichází zvláštní vědec Robotnik ( dabing Bohdan Tůma)

Krátká recenze

Film možná zklame diváky videoher, ale jde o poměrně povedený snímek a šílený vědec Robotnik, v podání Jima Carreyho vytváří celou řadu zábavných scén, které pobaví především dětské publikum. (Není nouze o podřadné humorné scénky s prděním a různými vtípky).

Obě postavy tohoto filmu ještě zdaleka nejsou úplně vyspělé. Kupříkladu Sonik má k hrdinské a charismatické postavě, kterou známe z hry, velmi daleko, ve svých volbách je často ještě dětinský a pochybný ve svých činech, teprve nakonec se obě figurky začnou více podobat svým videoherním protějškům.

Earth: Den na zázračné planetě (doporučený věk +7), VB 2017

Přiučte se něco se svými dětmi prostřednictvím tohoto vydařeného dokumentu z dílny BBC.

Originální komentář je namluvený hercem Robertem Redfordem, český hlas filmu propůjčil Ivan Trojan. A jelikož film obsahuje i celou řadu vtipných momentů a žádnou krev je to právě ten typ dokumentu, na který se s chutí podíváte a vychutnáte si krásné scenérie naší planety.

S BBC tak procestujete celý svět od ledu Antarktidy, tropických deštných pralesů, až po subsaharskou Afriku. Štáb prý navštívil při natáčení přes 20 zemí!  Výsledkem je fascinující podívaná, kterou tvůrci z natočeného materiálu dávali dohromady celé tři roky. Ani natáčení nebylo jednoduché a některé záběry mohly vzniknout jen za pomocí dronů.

Většina dokumentu BBC patří k těm nejlepším projektům, které dokumentují život na naší planetě. Příjemné je, že se u tohoto snímku nemusíte starat o čtení titulků, a tak si do nejmenšího detailu můžete vychutnat zachycení různorodosti a jedinečnosti přírody a života.

 

Zdroj:

  • autorský článek