Klaudia Dudová: (ne)herečka z Mostu oceněná Českým lvem a Cenou České filmové kritiky. Jak se jí herectvím změnil život?

Klaudia Dudová: (ne)herečka z Mostu oceněná Českým lvem a Cenou České filmové kritiky. Jak se jí herectvím změnil život?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Klaudia Dudová začínala jako neherečka ve filmu Cesta ven, jenž se zabývá životem romských lidí. Role jí otevřela dveře k řadě nových zkušeností. Kromě Českého lva a Ceny české filmové kritiky vyhrála také hlavní ocenění na Festivalu evropských filmů a stala se herečkou evropského formátu.

Z prodavačky hereckou hvězdou

Klaudia se narodila na Slovensku, ale s rodinou se brzy odstěhovala do Brna a poté do Ústí nad Labem, kde žije dodnes. Herečka s romskými kořeny pracovala už od svých sedmnácti let jako prodavačka v obchodě. Má dceru, kterou vychovávala sama se svými rodiči.

V životě tedy neměla úplně nejlepší finanční zabezpečení, ale sama pro Český rozhlas prozradila, že se naštěstí ještě nikdy neocitla v situaci, kdy by nevěděla, kde vzít peníze na živobytí nebo kde bude druhý den bydlet. Postavy, které hrála ve filmech a seriálech ale často takové štěstí neměly.

Dveře do hereckého světa jí otevřel dramatický snímek Cesta ven (2014) od režiséra Petra Václava, který popisuje příběh silné matky, která se navzdory všem překážkám snaží pro sebe i svou dceru vybojovat lepší život. V něm si Klaudia zahrála hlavní roli a svým neuvěřitelným výkonem šokovala diváky i filmové kritiky.

Získala za něj tedy Cenu české filmové kritiky za nejlepší herecký výkon a Českého lva za Hlavní ženský herecký výkon. Kromě toho byla oceněna také Modrým andělem na Art Film Festu v Trenčianských Teplicích a cenou za nejlepší ženský herecký výkon na Festivalu evropských filmů ve francouzském Essonne. Díky těmto úspěchům si jí začali všímat filmaři jak u nás, tak v cizině. Herečka měla možnost si práci před kamerou vyzkoušet hned v několika různých formách.

Cesta ven a první práce před kamerou

Klaudia na kariéru herečky před svou první rolí nikdy ani nepomyslela. Když jí ale do života vstoupil Petr Václav s nabídkou na roli, všechno se pro ni změnilo. Potkali se na romské zábavě, kde ji režisér oslovil a popsal jí, o co by ve filmu šlo.

„Když za mnou Petr Václav přišel na jedné romské zábavě s tím, že bych se mu strašně hodila do filmu, tak jsem mu nevěřila, protože nevypadal jako režisér,“ prozradila Klaudia o svém prvním setkání s režisérem pro Český rozhlas.

„Líbilo se mi, že hodně věděl o romských lidech a jejich životech, začala jsem mu věřit a věděla jsem, že to bude dobrý film,“ popsala herečka své pocity před natáčením.

Režisér do filmu obsadil více romských neherců a při natáčení se jich ptal na jejich zkušenosti a zážitky, společně s nimi upravoval scénář a snažil se příběh udělat co nejautentičtějším. To je na snímku také hodně vidět. Postavy jsou díky tomu jako skutečné a dějové linky o dost realističtější.

Most!, Nikdy nejsme sami a další role

Poté, co Klaudia získala všechna svá ocenění a film sklízel jen kladné ohlasy, začaly mladé herečce chodit také další nabídky na role. Jen dva roky po Cestě ven se už objevila v rodinném dramatu Nikdy nejsme sami s Karlem Rodenem nebo Zdeňkem Godlou

Otevřelo se jí spoustu nových možností a mohla si dopřát věci, které si dříve nemohla ani zdaleka dovolit. Dalším úspěchem byl také oblíbený seriál Most!, ve kterém si zahrála uklízečku Žanetu. Jejím posledním filmovým počinem je zatím španělské drama La dona il·legal z roku 2020.

Doufejme tedy, že ji zase brzy na televizních obrazovkách spatříme a určitě to bude stát za to.

Zdroje článku: