Kino z gauče: Po stopách těch nejdražších hororů, které najdete na Netflixu, SkyShowtime a Disney+

Kino z gauče: Po stopách těch nejdražších hororů, které najdete na Netflixu, SkyShowtime a Disney+
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Horory mají pověst filmů, které lze točit i s nízkým rozpočtem. Právě tento žánr má dobrý předpoklad, že se investice vrátí. Horor Paranormal Activity byl natočen s rozpočtem 15 tisíc dolarů, ale poté, co práva koupil Paramount, vydělal 194 milionů. Existují však výjimky, na nichž studia nešetřila.

Zatímco mnoho hororů se točí s omezeným rozpočtem, jednou za čas se natočí film, který má větší rozpočet než většina ostatních filmů v tomto žánru. Na hororových filmech je skvělé, že je zde tolik prostoru pro experimentování s příběhem i s jeho provedením. Umožňuje filmařům být kreativní. Zatímco obrovský rozpočet nezaručuje kasovní úspěch, existuje spousta příležitostí, kdy se vynaložené úsilí a nemalé množství investovaných peněz vyplatí.

Kruh (2002) – 48 milionů dolarů, USA a Japonsko

Legenda týkající se videokazety naznačuje, že každý, kdo si ji pustí, zemře sedm dní po jejím zhlédnutí. Rachel Keller (Naomi Watts) pracuje jako reportérka a rozhodne se přijít na kloub příčině úmrtí několika mladých lidí. Nakonec i ona pásku získá a podívá se na její obsah. Zazvoní telefon… a mladá žena, která právě přišla o neteř, bude muset zabojovat o holý život. Nahrávku viděl i její malý syn a zbývá jí jen sedm dní a nocí života, aby záhadu vyřešila.

S investicí 48 milionů dolarů patří Kruh mezi nejdražší horory své doby. V kinech vyinkasoval 249 milionů. Z pohodlí domova ho ke shlédnutí nabízí SkyShowtime a videopůjčovna YouTube.

Ospalá díra (1999) – 70 milionů dolarů, USA a Německo

Původní rozpočet na tento film měl být výrazně nižší, asi 30 milionů dolarů. Plány se ale změnily a filmaři plánovali natáčet kvůli atmosféře v Anglii. Ani tam však nenašli ideální lokaci, a tak si městečko postavili. Diváky přilákal do kina také Johny Depp a Christina Ricci.

Johny Depp jako mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným, a tak je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, jež si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože stále hledá svou hlavu.

Crane na takové pověry rozhodně nevěří, ale nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová a spolu odhalují stará tajemství.

Film nakonec přišel na 70 milionů dolarů a tržby v kinech přesáhly 209 milionů. Horor nabízí SkyShowtime a videopůjčovna YouTube.

Konec světa (1999) – 100 milionů dolarů, USA

Na konci století se ďábel rozhodne navštívit New York, aby si půjčil mužské tělo a hledal svou vyvolenou nevěstu, dvacetiletou Christine York (Robin Tunney). Pokud bude mít jeho dítě před půlnocí na silvestra, bude konec světa. Je na ateistickém bývalém policistovi jménem Jericho Cane (Arnold Schwarzenegger), aby ho zastavil.

Arnold Schwarzenegger byl jednou z nejvýnosnějších hvězd 80. a 90. let. Role, kterou tady hrál, byla však původně určená pro Toma Cruise. Ten ji odmítl s výmluvou, že už má v plánu jiný projekt.

Překvapivě ani Arnold v USA film dobře neprodával a vydělal tam jen necelých 70 milionů dolarů. Teprve celosvětově se tvůrcům investice vrátily a vyinkasovali téměř 212 milionů. K vidění na Disney+.

Van Helsing (2004) – 160 milionů dolarů, USA a Česko

Slavný lovec monster Van Helsing (Hugh Jackman) je poslán do Transylvánie přímo Vatikánem. Má za úkol pomoci cikánské princezně Anně zničit nebezpečného hraběte Drákulu, a tak zbavit její rodinu po generace trvající kletby. Hrabě před svou smrtí uzavřel dohodu s Luciferem, což mu zajistilo nesmrtelnost. Při jednom ze zápasů je lovec pokousán vlkodlakem, kterým se po prvním úplňku sám stane. Jedině v podobě vlkodlaka má Van Helsing šanci Drákulu zabít.

Ve filmu potěší i české herecké obsazení (Vašut, Morávková, Vlasák, Vízner, Ondřej).

I tento film byl pro americké filmaře výdělečný jen díky tržbám ve světě, kde vydělal 300 milionů dolarů. K vidění je na Netflixu.

Zdroje článku: