Když se při natáčení něco nepovede, stojí to velké peníze

Když se při natáčení něco nepovede, stojí to velké peníze
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Drobné chybičky ve filmu se stávají i těm nejlepším a některé umí diváky pobavit skoro tak dobře jako povedený film. Občas se také stane, že vázne komunikace v týmu, a to se může i pěkně prodražit. A někdy zasáhne vyšší moc a ani zkušený štáb nic nezmůže.

Plány jdou stranou, když si příroda postaví hlavu

Někdy se proti filmařům vzepře příroda, a to jsou náklady na nápravu v mnohem větším měřítku. Své si zažil Francis Ford Coppola, když natáčel válečný film s trefným názvem Apokalypsa (1979). Nejprve to vypadalo, že jediný problém bude udržet Marlona Branda dál od lahve, aby byl schopný točit, ale v jeden okamžik se vše změnilo. Film s nadstandardním rozpočtem umožnil filmařům postavit si pro účely filmu o vietnamské válce vesnici na Filipínách, která by filmu dodala patřičnou atmosféru. A když bylo hotovo, přiřítil se tajfun a přes polovinu vesnice zdemoloval. Škoda byla vyčíslena na 1,5 milionu dolarů. Vše se muselo uklidit, postavit znovu a každý den zdržení stojí neuvěřitelné peníze.

Vesnice, kterou si filmaři museli postavit 2x, aby si ji mohli zase zničit:

Podobné peklo zažil i filmový štáb na natáčení velkofilmu Vodní svět, do kterého vkládal Kevin Costner velká očekávání. Tentokrát ovšem ani jeho charisma diváky do kin nepřitáhlo, a to se ještě štáb během natáčení musel potýkat na Havaji s ničivým hurikánem, který napáchal produkci milionové škody.

Herci ani netuší, co mají v ruce

Na natáčení westernu Osm hrozných se sešla hvězdná sestava herců. Všichni chtěli točit s režisérem Quentinem Tarantinem. Jennifer Jason Leigh souhlasila dokonce s tím, že se kvůli roli naučí hrát na kytaru, přestože měla jen malou scénu, kde měla něco zabrnkat. Ale není nad autentický záběr! Jennifer tak vyfasovala zapůjčenou vzácnou kytaru značky Martin z 19. století, na kterou se měla naučit hrát a sžít se s ní.

Ve filmu potom měla hrát a její herecký kolega Kurt Russell měl za úkol jí kytaru vzít a rozbít ji. Samozřejmě měla být mezitím kytara vyměněna za levnou atrapu, aby se vypůjčený nástroj mohl vrátit do muzea. Kurtovi to však nikdo neřekl, a tak se vrhl na originální kytaru. Než se přihlížející vzpamatovali a mohli nástroj vyměnit, už byl na kusy. Produkci to stálo 40 tisíc dolarů navíc.

Ještě horší trapas potkal Edwarda Jamese Olmose, hrdinu ze seriálu Battlestar Galactika. Ten měl ve vzteku rozbít model vzácné lodi. Opět šlo o zapůjčený exponát z muzea, který měl být vyměněn za levnou napodobeninu. Jenže herec opět zničil originál, za nějž si muzeum naúčtovalo dokonce 200 tisíc dolarů.

Ještěže existují digitální technologie

Kdo by předpokládal, že se u filmů s nejslavnějším agentem sejdou ti nejlepší z nejlepších a nic se nemůže pokazit, tak se plete. Při natáčení Quantum of Solace se jeden z kaskadérů tak vžil do bitky se slavným Danielem Craigem, že ho opravdu silně udeřil do obličeje. Zuby zůstaly sice na místě, ale na tvář mu museli při ošetření dát osm stehů. Navíc měl hodně velkou modřinu, a to ani ten nejlepší maskér nedokázal úplně zamaskovat. Další natočené záběry tak musely být digitálně retušované, a to se dost prodražilo.

Pořekadlo „za hloupost se platí“ se osvědčilo i při natáčení bondovky Skyfall. Bond tam dostal speciálně upravenou pušku, kterou mohl používat jen on. Měla totiž elektronický snímač prstů. Jenže nikdo si nevšiml, že neohrožený agent natočil scénu v rukavicích, takže by snímač otisků nefungoval. O hodně později na věc někdo upozornil ve střižně, ale bylo by už hodně složité obnovovat natáčení a chybu napravit, takže se opět retušovalo digitálně a tentokrát to byla ještě dražší záležitost.

Zdroje článku: