Jitka Schneiderová: Modla všech skutečných žen nejen v Anatomii života

Jitka Schneiderová: Modla všech skutečných žen nejen v Anatomii života
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ženy na prahu určitého věku tápou a přemýšlí, zda v životě zažijí ještě něco hezkého. Mají odrostlé děti, které se osamostatnily, pro manžela se staly neviditelnými a mají pocit, že jejich vlak radosti a potěšení již ujel. S takovou ženou se tváří v tvář potkala Jitka Schneiderová v roli vrchní sestry Heleny Javorské v seriálu Anatomie života.

„Počkejte, až zjistíte, že už Vás nikdo nepotřebuje. Radši se na to připravte, dokud je čas.“

Na recepci oddělení urgentního příjmu se Helena setká s pacientkou podobného věku, paní Brožkovou, které předává lékařskou zprávu o ošetření ruky s tím, že má zajít na kontrolu k obvodnímu lékaři. Brožková se bojí, aby se jí ruka vůbec zahojila. Prohlásí, že v jejím věku už nic nefunguje tak, jak by mělo. Už je to jen takové trápení, není na co se těšit. Helena se tomu nejdříve pousměje, je optimistická, ale krev do žil se jí Brožkové nalít nepodaří. Ta pokračuje v líčení černé budoucnosti bez světlých okamžiků. Čekají ji jenom bolesti, nemoci, nuda u televize a smrt. Ještě Heleně přidá: „Počkejte, až zjistíte, že už Vás nikdo nepotřebuje. Radši se na to připravte, dokud je čas.“

Helena trochu znejistí a ptá se kolegyň, zda si myslí, že už je opravdu stará. 

Maty ji pozve na oslavu třicátých narozenin svého kamaráda. Helena se trochu ošívá, po rozhovoru s Brožkovou, ale nakonec ho na večírek doprovodí. Oslavenec si stěžuje, jak už ho teď všechno bolí. A co pak bude dělat v padesáti? Z Heleny udělá pokročilou, leč zachovalou ženu, která v ostatních, hlavně v těch mladších, budí respekt. Helena se rozhodne před poznámkami utéct, ale Maty ji dožene. A ač mu vymlouvá, ať oslavu kvůli ní neopouští, ať zůstane, odcházejí spolu. Maty jí dá najevo, že pro něj je ta nejvíce sexy žena v celé galaxii, a to Helenu vrátí zpátky do hry. 

Žádané ženě nemusí být dvacet

Pro roli vrchní sestry Heleny Javorské si štáb nemohl vybrat lépe. Jitka Schneiderová je typem ženy, která, čím je starší, tím vypadá lépe. Její postavou by strčila do kapsy mnohem mladší kolegyně. Běhá, cvičí, udržuje se v kondici. V jejím případě je věk opravdu jenom číslo. Ne nadarmo byla vyhlášena v jedné anketě za nejvíce sexy ženu. A že bylo na výběr i z mnoha mladších krasavic. Jitčino osobní kouzlo, mladistvý vzhled a šarm jsou výjimečné. Roli babičky si tedy nevystřihne ještě dlouho.