Je jen jedna česká komedie, při jejímž sledování divák tuší, že hlavní hrdina zemře, ale přesto se celý film směje

Je jen jedna česká komedie, při jejímž sledování divák tuší, že hlavní hrdina zemře, ale přesto se celý film směje
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy o fotbalu, který je naším národním sportem, budou vždy poctou všem nadšencům, kteří vytrvale prohání soupeře i koženou merunu po hřišti. Největší obdiv si zaslouží ti, kteří to dělají jen pro lásku ke sportu, pro ten pocit být součástí týmu a být lepší než soupeři.

Filmy o fotbalu vznikají po celém světě, ale nikdo nemá Slavoj Houslice a Pepíka Hnátka. Už v roce 1931 se mohli fanoušci tohoto sportu pobavit u filmu Muži v offsidu, natočeného podle knihy Karla Poláčka, a o pár let později, v roce 1938, se zasmát u komedie Klapzubova XI podle povídky Eduarda Basse.

Jan Prušinovský si také jako kluk prošel vesnickým přeborem a s jeho talentem by byla škoda, kdyby se o studnici zážitků nepodělil i s diváky.

Tak vznikl pohodový seriál Okresní přebor a k němu prequel Okresní přebor – Poslední zápas Pepíka Hnátka. Jedná se zároveň o první prequel v české kinematografii. A jak je vidět, geniálním zpracováním je trenér Pepík Hnátek vlastně přítomný i v každé epizodě seriálu, přestože se tam vlastně ani neukáže. Miroslav Krobot jako by se narodil právě pro tuto roli, která ho proslavila v celé zemi.

Film se natáčel v Lochovicích u Hořovic. Záběry byly použity z místního hřiště, hospody, z místních domů nebo ze hřbitova. Domy byly vypůjčeny od lidí, kteří v Lochovicích skutečně bydlí. V těchto domem herci bydleli po celou dobu natáčení. Pepík Hnátek potom zavítal do pražského IKEMu. První klapka se točila na hřbitově.

Pepík Hnátek nosí ve filmu dres s číslem jedenáct. Stejné číslo oblékal i Pavel Nedvěd ve Hnátkově oblíbeném týmu AC Sparta Praha v letech 92–96. A jako správný fanoušek AC Sparta Praha si Pepík natíral u domu plot v barvách žlutá, modrá a červená.

Ve filmu se objevili skuteční rozhodčí, kteří pískají zejména berounský okres, podobně jako v seriálu Okresní přebor. Autoři filmu uspořádali na facebookové stránce soutěž o to, kdo si bude moci zahrát ve filmu po boku týmu Slavoj Houslice. Kdo by nechtěl, že? Vyhrál tým Sokol Čechovice, který ve filmu vystoupil pod názvem SK Doudleby.

Miroslav Krobot se v postavě Hnátka našel, a to hned po přečtení scénáře. Jan Prušinovský mu poté předložil ještě další varianty jeho postavy, ale on stále prosazoval první variantu jako tu nejlepší.

Za první víkend vidělo film v českých kinech 116 000 lidí. Jedná se tak o druhý nejlepší start českého filmu v historii. O něco lépe na tom byl jen Kájínek se 119 000 diváků.

Zdroje článku: