Celebrity pod lupou: Diváci Ondřeji Vetchému věří, že je jednoduchý Luňák, zkušený kriminalista Kozák i mafiánský kmotr Vedral

Celebrity pod lupou: Diváci Ondřeji Vetchému věří, že je jednoduchý Luňák, zkušený kriminalista Kozák i mafiánský kmotr Vedral
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hercem se nenarodil. V dětství chtěl být vojákem, pilotem, popelářem nebo učitelem tělocviku. Na konzervatoř šel kvůli tomu, že zde neměli matematiku, která mu nešla. Představoval si, že ztvární celou řadu hrdinů a bude dělat radost lidem.

Škola ho nakonec zklamala. Už v prvním ročníku ho skolila žloutenka, a tak musel na čas vzdělání přerušit. Když se vrátil, mezi spolužáky nezapadl. Nebavily ho jejich intelektuální řeči a popíjení v kavárnách. Volný čas tak trávil sportem. Před kameru se postavil poprvé v devatenácti letech, a to v malé roli pikolíka v dobrodružném filmu Neříkej mi majore. Ale až za dva roky ho diváci skutečně zaregistrovali ve filmu Fandy, ó Fandy v režii Karla Kachyni a krátce poté v i komedii Sestřičky. Popularita přišla s filmem Láska z pasáže, kde si zahrál šikovného zlodějíčka.

Po malých rolích přišla první velká herecká příležitost v pohádce S čerty nejsou žerty. Trochu zbrklého čerta Janka si diváci oblíbili, a ještě po patnácti letech ho tak na ulici oslovovali. Přišla celá řada dalších rolí, předrevolučních i porevolučních, často i zapomenutelných. Ondřej Vetchý však dozrál a teprve ve středním věku se z něj stala opravdová herecká ikona. K jeho slávě mu dopomohly role ve snímcích jako Černí baroni nebo Báječná léta pod psa.

Velká role ho čekala i ve snímku z předválečného období Všichni moji blízcí zasazeného do roku 1938, který sleduje osud židovské rodiny na pozadí přicházejících událostí. Sympatickou roli hrobníka Brože si vystřihl i ve Svěrákově komedii Kolja. Roli vyfoukl Bolkovi Polívkovi, protože byl na konkurzu lepší. I malá role mu přinesla divácký úspěch. Do kina si vyšlo 1,3 milionů lidí a film získal šest Českých lvů, Oscara a Zlatá glóbus. Svěrákovci mu nakonec napsali roli na míru, a tak byl na světě Tmavomodrý svět.

Nedovedl jsem si představit, kdo jiný z herců střední generace by mohl představovat českého válečného hrdinu,

vysvětlil Jan Svěrák svou volbu.

Mezi přáteli a hereckými kolegy je Ondřej Vetchý označovaný za muže s pevným charakterem a za vlastence. To pro něj znamená bránit lidi, které miluje, a prostředí, ve kterém žije. Revoluce v roce 1989 pro něj byla poměrně zásadní, protože v předchozích letech vážně uvažoval o emigraci.

Ondřej Vetchý není jen hvězdou, ale snaží se i o lepší svět. Sbírá odpadky, pere se se zloději a chrání brouky. Přátelé dávají k dobru příhodu, kdy narazil na partu výrostků, která dělala nepořádek u popelnic. Po fyzické domluvě uličníci vše uklidili, a ještě si s Vetchým podali ruce na usmířenou. Známé jsou jeho příběhy z minulosti, kdy se neváhal během fotbalového utkání poprat, pokud někdo zákeřně zaútočil na někoho z týmu.

Není typ, že by se za každou cenu chtěl prát nebo se nechat vyprovokovat, ale ví, že musí zasáhnout, když cítí, že je někomu ubližováno. A má fyzické dispozice, aby takové situace skutečně mohl řešit,

popsal charakter svého kamaráda Michal Suchánek.

Ondřej Vetchý
Ondřej Vetchý | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Vetchý tak ve svém boji za spravedlnost utrpěl nejedno zranění. Byl pobodaný, má pětkrát zlomený nos, třikrát čelist, a dokonce má i umělou rohovku.

Ani on se však nevyhnul projektům, které se moc nevydařily. Kritika ztrhala film Pánská jízda a ambiciózní snímek Milenci a vrazi na motivy románu Vladimíra Párala.

Ondřej Vetchý si velmi chrání soukromí a je asi jen málo novinářů, kteří by ho chtěli naštvat. Oženil se velmi mladý s Danielou, se kterou ho spojilo sportovní nadšení. Z manželství vzešla dcera Veronika. Jenže jak má Ondřej pořád potřebu zachraňovat svět, doma se moc neohřál. V roce 1990 uvedl v rozhovoru pro Reflex:

Doma už jsem se tak odcizil, že bych tam ani nemusel být. Žena je nešťastná, jsem pořád pryč, o to víc na ni myslím…

Podruhé se neoženil. S dlouholetou přítelkyní má další dceru Rebeku. Do své rodiny zahrnul i fenku kokršpaněla Barču, která si s ním zahrála ve filmu Tmavomodrý svět.

Populárního herce si můžete připomenout 16. 6. ve 20:20 na Nově ve filmu Příběh kmotra. O prázdninách se nám také vrátí jako oblíbený amatérský fotbalista Luňák v Okresním přeboru.

Zdroje článku:
  • kniha Po stopách hvězd, Václav Nekvapil, nakladatelství Jota, první vydání. ISBN 978-80-7217-629-8,
  • Autorský text