Hospoda: (Ne)logické chyby v kultovním seriálu

Hospoda: (Ne)logické chyby v kultovním seriálu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Žádný seriál není bez chyby, a to ani fenomenální Hospoda. I v tomto seriálu tak můžete narazit na několik faktických a logických přešlapů.

Jeden z prvních českých seriálů, Hospoda, byl natočen v polovině 90. let. Sešli se v něm známí herci i zkušený režisér. Stejně jako v jiných seriálech, tak i zde může pozorný divák odhalit několik chyb a nesrovnalostí. Dnes si posvítíme na několik nelogických situací, které se v Hospodě staly.

(Ne)logické chyby v kultovním seriálu Hospoda

Neschopný elektrikář: Václav Novák (Ladislav Potměšil) se sice živí jako speditér, ale tvrdí, že je vyučený elektrikář. Přesto však v epizodě Píchačky nedokáže rozeznat nulák od fáze. Když píchačky zapojuje, téměř se elektrickým proudem zabije. 

Právník nezná zákony: Další chyba, týkající se neznalosti problematiky vlastní profese, se týká JUDr. Zapletala (Jan Kanyza). Ten totiž v epizodě Zloděj, když se řeší vloupání do hospody, tvrdí, že vzhledem k tomu, že je škoda jen ve výši 1500 Kč, jedná o přestupek. Jako právník by měl vědět, že výše škody u vloupání nehraje žádnou roli a jedná se vždy o trestný čin.

Zvířecí anatomie: V díle s názvem Záloha na palmáre přinese klientka Zatloukalovi (Jan Kanyza) v igelitové tašce stažené zvíře. Kachna (Josef Dvořák) jim jej upeče a všichni u stolu jsou přesvědčeni, že jedí zajíce. Doktor Prášek (Jiří Menzel) ale podle kostí určí, že o zajíce jít nemůže, protože „hlodavci mají běhy stavěné úplně jinak’’. Zajíc ale ve skutečnosti do řádu hlodavců nepatří.

Modrá knížka: Kuchař Kachna (Josef Dvořák) odjede v díle Záskok na vojenské cvičení do Vyškova. Těžko říci, proč tam jel, když v jednom z prvních dílů seriálu řekl, že má modrou knížku. Zvláštní je i místo, kam odjel. Dušek (Petr Nárožný) řekl, že je u Vojenského útvaru 6155 ve Vyškově. Toto číslo útvaru však patřilo 64. skupině radiolokačního průzkumu a uvědomování s dislokací ve slovenském Zvoleně. Tedy už tehdy v jiném státě (k rozdělení Československa došlo v roce 1993). Je nesmysl, aby se Kachna, jako nevoják, účastnil vojenského cvičení, navíc v cizí zemi.

Řidičák: To, že má speditér Václav Novák (Ladislav Potměšil) problém se skloubením své profese a záliby v alkoholu, padne v seriálu několikrát. Ve druhé sérii, v díle Zájezd, u stolu štamgastům Václav vypráví, že kvůli Veškrnovi málem přišel o řidičák. Ten už v daném momentě ale nemá, přišel o něj o několik dílů dříve, a to v epizodě Oslavenec.

MS ve fotbale: Koncem první série tvrdí Václav Novák (Ladislav Potměšil), že naši fotbalisté v Reykjavíku v rámci kvalifikace na mistrovství světa remizovali s Islandem a doma je musí porazit. V daném roce však Češi vůbec neměli Island v kvalifikaci ve své skupině. Hrát s nimi tedy nemohli.

Prostituce: Domácí Jonáš (Václav Knop) očividně nemá vyjasněný svůj názor na prostituci. V díle Veselka si chce v domě zřídit nevěstinec, ale v díle Bludičky mu vadily prostitutky i jen poblíž domu.

První pivo: V první sérii Tomáš Babula (Bronislav Poloczek) řekl, že první pivo ze sudu si bere za poloviční cenu. Hned v prvním díle druhé série ale Jaroslav Dušek (Petr Nárožný) po naražení sudu první piva vylévá a Tomášovi je nedá.

Chybně citovaný Goethe: V díle Láska je láska si pan domácí Jonáš (Václav Knop) splete studenta germanistiky s dívkou a snaží se jej sbalit. Jedním z jeho pokusů, jak na domnělou slečnu udělat dojem, je citace první sloky Goethovy balady Král duchů (Erlkönig). Udělá však chybu a student jej opraví, ale také špatně. Správně mělo být ‘’Wer reitet so spät durch Nacht und Wind?’’. Student místo„spät” použil „schnell”.

Ani tyto nesrovnalosti však seriálu na kouzlu rozhodně neubírají. Většina diváků si jich ani nevšimne. Žádný filmový počin není dokonalý a výše zmíněné chyby jen zvyšují vtipnost jednoho z nejlepších českých seriálů všech dob.

Zdroje článku: