Hořký svět: Marii Berkové se už krátce po smrti manžela zapalují lýtka

Hořký svět: Marii Berkové se už krátce po smrti manžela zapalují lýtka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Marie je žena činu i mnoha tajemství. Razí heslo, že manželství není pro legraci, a možná i proto svému manželovi porodila nemanželské dítě Štěpána. Toho počala s Bořkem Víznerem, když s ním manžela podváděla. S Bořkem však syna vychovávat nechtěla. Tak nějak asi tušila, že jeho nezodpovědnost povede k problémům... A měla pravdu. 

Po Marii muži šílí a ona si může vybírat 

Herečce Evě Holubové to vždycky velice sluší, to bezpochyby. Velmi okouzlující je však i její postava Marie Berková, která snad celý svůj život chlapy přehazovala vidlemi. Zdálo by se, že po smrti manžela za něj bude nějakou dobu truchlit, ale ne. Od pohřbu uplynulo teprve několik týdnů a ona začala randit s primářem. Jednak proto, aby se nenudila, a také proto, aby nebyla sama. Nejspíš vždy byla zvyklá na to, že po svém boku někoho má, a proto by si sama připadala nepatřičně. Ostatně, existuje ještě jeden muž, se kterým by mohla prožít stáří, a tím je Bořek Vízner.

Bolek Polívka (Bořek Vízner) měl s Marií Berkovou krátkou epizodu. Zdroj: Pavel Gwužď/ Nextfoto

Ten ji a jejího manžela v mnoha ohledech zklamal, a proto si od něj udržuje odstup. Ani na pohřbu manžela ho nepřivítala. Místo toho ho obvinila, že může za to, že pivovar i její manžel skončil tak, jak skončil. Bořek a její zesnulý manžel totiž byli dobří přátelé a společně vedli ten nejlepší pivovar široko daleko. Zatímco její manžel v něm měl na starosti obchodní věci a administrativu, Bořek vařil pivo. Říkalo se o něm, že talent na to získal od samotného Boha. Jenže život Bořkovi do cesty přihrál závislost na alkoholu. Bořek se do něj nořil čím dál tím více a nedalo se na něj spolehnout. I kvůli němu pivovar ztratil svůj lesk. Ten se ale spolu s bratry Berkovými pokouší znovu obnovit. 

V mládí byla Marie pořádná divoška. Klidně podváděla svého tehdejšího přítele s jeho nejlepším kamarádem. Když se pak dozvěděla, že s Bořkem otěhotněla, stála před rozhodnutím, zda říct pravdu, nebo mlčet. S Bořkem byla větší legrace, to ano. Jenže s dítětem pod srdcem vás zajímá spíše hodná povaha a zodpovědnost. Proto si vybrala svého přítele, se kterým se vzali. Hned na to se jim narodil Štěpán, o kterém tvrdila, že se narodil předčasně.

Doteď si není Marie jistá, jestli o její nevěře manžel věděl 

Když na Bořka Marie vybalila pravdu, měla možnost s ním zavzpomínat na staré časy. Je vidět, že Bořka skutečně milovala. Nebo to byla pouhá vášeň? Tehdy rozhodovala z rozumu, časem ji i chování Bořka utvrdilo v tom, že zvolila správně. Jen málo chybělo k tomu, aby své děti vychovávala s alkoholikem.

Nebo by se po jejím boku Bořek choval jinak? Co když Marii natolik miloval, že by pro ni snesl modré z nebe? Co když ona může za jeho problémy s alkoholem? To už je ale dávno. Jisté je, že Bořek k ní vůbec nechová zášť. Možná ji dokonce ještě miluje. A jestli o její nevěře manžel věděl? To se nejspíš taky nedozvíme. 

Zdroj článku:
  • Autorský text