Hollywoodské filmy v Praze. Schválně, kterých zajímavých míst a památek jste si všimli

Hollywoodské filmy v Praze. Schválně, kterých zajímavých míst a památek jste si všimli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Proč zrovna Praha? Čím nalákala režiséry? Zajímavé lokality a zkušení pracovníci ze všech oborů. Natáčení u nás není tak drahé jako například v USA. Velmi lákavé jsou tzv. finanční pobídky, které umožňují získat až 20 % finančních prostředků zpět. Jaké filmy se odehrávají v našem hlavním městě?

Amadeus – 1984

Devítioscarový triumf režiséra Miloše Formana. Děj filmu se odehrává ve Stavovském divadle, karlínské invalidovně, na Střeleckém ostrově, Vyšehradu, Malostranském a Hradčanském náměstí. Několik scén se natáčelo i na zámku v Kroměříži.

Mission: Impossible – 1996

Americký akční film od režiséra Brian De Palma. Všichni si vybavíme sympatického Toma Cruise. Ve filmu se objevilo Národní muzeum, Karlův most, hotel Evropa a několik náměstí, například Václavské nebo Staroměstské. Natáčení doprovázela nemilá aféra, pronájem jednoho ze sálů Pražského hradu vyšlo jako v Hollywoodu, za což byl Tom Cruise naštvaný a dlouhou chvilku nás za oceánem pomlouval. V roce 2004 se umoudřil a vrátil se do Prahy na natáčení dalšího dílu.

Hostel – 2006

Hororový snímek od režiséra Eli Rotha, který měl znázorňovat Slovensko. Byl natáčen převážně v Praze a Českém Krumlově, z čehož plyne, že se natáčení zúčastnilo hodně českých herců. Na Slovensku film vzbudil negativní reakce, lidé měli strach, že zemi ve světě poškodí jméno, a hlavně cestovní ruch. Režisér se hájí tím, že díky filmu se o Slovensku dozvěděli mnoho lidí z USA.

Underworld – 2003

Akční film režiséra Lena Wisemana. Hlavní roli ztvárnili Kate Beckinsale, Scott Speedman, Shane Brolly a Billy Nighy. Ve filmu se objevují Barrandovská studia, Hradčany nebo oblíbený zámek Hluboká.

Van Helsing – 2004

Fantasy film s prvky klasické hororové literatury. Název filmu je odvozen od vedlejší postavy Abrahama van Helsina z románu Dracula. Ve filmu si můžeme všimnout kostela Sv. Mikuláše nebo Hradčanského náměstí.