Godzilla, nejpřitažlivější filmové monstrum. Celkem 13 filmů se snažilo tímto tvorem vyděsit diváky

Godzilla, nejpřitažlivější filmové monstrum. Celkem 13 filmů se snažilo tímto tvorem vyděsit diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Starý známý příběh se v jednotlivých filmech mírně liší, ale podstata zůstává stejná. Lidé se díky speciálním efektům do kin na každý z filmů opravdu hrnuli a filmová studia slušně vydělávala.

Například za film z roku 2014 se za první víkend na vstupném vybralo v USA přes 93 milionů dolarů. Šlo také o třináctý nejvýdělečnější film v Severní Americe. Celosvětově tržby dělaly přes půl miliardy. Náklady na film činily 160 milionů.

Jak vzniklo slovo Godzilla

Podle Ishiro Hondy, režiséra prvního filmu o Godzille, jde o složení dvou slov. V reklamním oddělení pracoval velice vzrostlý muž, kterému část kolegů říkala gorila, část velryba (v japonštině kujira). Z toho vzniklo slovo Gojira, ze kterého časem vznikla Godzilla.

Řev už ke Godzille patří

V původním filmu z roku 1954 byl kultovní řev Godzilly produkován přetíráním kožené rukavice, potažené borovicovým dehtem, o kontrabasovou strunu. A jak je slyšet, řev se postupem času dost změnil.

Zvukaři filmu z roku 2014 používali pětimetrovou aparaturu o výkonu sto tisíc wattů, aby docílili ideálního řevu Godzilly.

Godzolla v mlze
Godzilla v mlze | Zdroj: TV Nova

Další zajímavosti

Monstrum se původně mělo podobat obří zmutované chobotnici. Nakonec se producent Tomoyuki Tanaka rozhodl místo toho zkusit design více podobný dinosaurovi. A jak je vidět, rozhodl se správně.

Atraktivnost Godzilly ji předurčila i pro reklamu. V roce 1992 se Godzilla a Charles Barkely, hvězda NBA, střetli v reklamě pro Nike. Reklama se natočila během osmi dnů a dočkala se i komiksové adaptace. Ovšem tento přerostlý mazlíček se neukázal v reklamě poprvé – už v roce 1985 se objevil v reklamách Dr. Pepper. Stejná značka se objevila dokonce i ve dvou filmech.

Monstru se nevyhnuly ani nehody a kuriozní situace. Během akční sekvence v japonském filmu Mothra tai Godzilla z roku 1964 se oblek Godzilly nešťastnou náhodou zapálil. Tvůrci však dokázali incident použít při závěrečných scénách.

Na obří kostým monstra z filmu z roku 1992 měl někdo zálusk, a tak byl kostým za 39 tisíc dolarů ukraden. Později ho vyplavilo jezero Okutama poblíž Tokia. Žena, která byla v té době u vody na procházce, zřejmě nevěřila vlastním očím.

Legendární Godzilla je ve filmu z roku 2014 vysoká 108 m a její ocas měří 168 m, a tak je ve srovnání s předchozími Godzillami tou největší.

Zdroje článku: