Eliška a Damián: Divák dostal přesně to, co tvůrci slibovali. Je to nenáročná pohodová oddechovka pro klidný večer

Eliška a Damián: Divák dostal přesně to, co tvůrci slibovali. Je to nenáročná pohodová oddechovka pro klidný večer
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Máme za sebou tolik propagovanou premiéru první epizody výpravného seriálu TV Prima, na kterém si televizní stanice postavila podzimní plán. Už jen nasazení v sobotu v hlavním večerním vysílacím čase dává jasně znát, jak velká očekávání od seriálu tvůrci mají.

A nutno podotknout, že seriál Eliška a Damián přinesl přesně to, co sliboval. Jde o pohádkovou love story s dobrým koncem, vyšperkovanou krásnými kostýmy a romantickým prostředím. Námět není sice nijak originální a cestování v čase je dnes u filmařů oblíbené téma, ale to zase tak velký problém nepředstavuje. Převratný není ani kouzelný lektvar, ale tento má alespoň svou přidanou hodnotu, protože funguje velice nevyzpytatelně.

Pokud srovnáme seriál s nedávnou trapnou minisérií Vědma vysílanou konkurenční televizí, je Eliška a Damián počin, který rozhodně neurazí. Už podle titulní písně je znát, že nejde o dílo „šité horkou jehlou“, ale o poctivě natočený seriál, který nás bude provázet až do 18. listopadu.

Hereckému obsazení kraluje (možná trochu neplánovaně) Dana Syslová v roli babičky Kateřiny. Kateřina má osobitý humor a není vůbec snadné poznat, kdy si dělá legraci a kdy myslí věci vážně. To je trochu ke smůle hlavní postavy, kterou ztvárnila Emma Smetana. Právě kvůli hereckému projevu Dany Syslové je vidět, jak moc nezkušená Smetana je.

TV Prima dost zariskovala, když obsadila k Robertovi Urbanovi neherečku, která nemá navíc úplně nejlepší mediální obraz. Emma Smetana vystupuje často povýšeně a arogantně a naprosto postrádá alespoň náznak pokory, kterou ti nejlepší herci mají. Smetana však v seriálu není tak velkou katastrofou. Je hezká, příjemně se na ni dívá a jako Eliška dokáže ukázat svou milou i tu méně příjemnou lidskou tvář. Plusem je i to, že mluví srozumitelně, což dnes není vůbec samozřejmostí.

Milým překvapením je určitě Michaela Kuklová, která je jako Naďa dobrou duší marmeládovny. Naďa je pravou rukou Elišky a pomáhá jí držet firmu nad vodou. I pro ostatní působí jako pevná kotva.

Naďa
Naďa | Zdroj: FTV Prima

Je až neuvěřitelné, jak dobře teď Michaela Kuklová vypadá, protože má za sebou roky boje s rakovinou, která ji připravila o celou řadu hereckých příležitostí. Postava Nadi bude mít poměrně významné místo v každé seriálové epizodě.

Vtipnou stránku seriálu dotváří Jan Komínek v roli Matouše. Matouš je synem šafáře, který je sice neurozený, ale u vládce Adama má dobré postavení. Matouš se stal Adamovým chráněncem, který vystudoval přírodní vědy a medicínu. Je z něj tak trochu alchymista. S Damiánem hodně cestoval a už od dětství jsou nejlepší přátelé. Matouš se hodně zapotí, protože bude na něm, aby zdůvodňoval náhlá zmizení Damiána.

Za zmínku stojí i Eleonora, mladší sestra Damiána, která byla určená jako dvorní dáma budoucí manželky Damiána. Eleonora s pobavením sleduje, jak se její bratr zdárně vypaří vždy, když má trávit čas se svou vyvolenou Frederikou. Ani ona před sebou nemá příliš růžovou budoucnost, protože jejímu vyvolenému je teprve 12 let. Eleonoru si zahrála dcera Munzarové a Dvořáka, která se k herectví dostává trochu oklikou, zřejmě ve snaze vyhnout se nálepce protekční slečny. Její doménou jsou sociální sítě, kde je uznávanou influencerkou.

A jak už to bývá, romantické seriály nemají u kritiků „na růžích ustláno“. Většinou je vše tak špatné, že už to horší být nemůže, ale to by nikoho nemělo odradit, pokud má tento nenáročný seriálový styl rád.

Zdroj článku:
  • Autorský text