Dobrodružství kriminalistiky: Úspěch seriálu v Německu si vysloužil pokračování, a tak přišel silný příběh z temné doby

Dobrodružství kriminalistiky: Úspěch seriálu v Německu si vysloužil pokračování, a tak přišel silný příběh z temné doby
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Děj příběhu diváky vzal do daleké minulosti, konkrétně do Francie sedmnáctého století, kde záhadně zmizel šlechtic. Markýz de la Pivardiére žil v manželství, které mu nepřinášelo radost ze života. Stejně na tom byla i jeho žena, která hledala rozptýlení v náruči milence a nijak se tím netajila.

Když se manželé potkali doma, skončilo to vždy výčitkami a někdy pořádnou hádkou. Oba z nešťastného svazku vinili toho druhého. Po jedné takové hádce markýz beze stopy zmizel a samozřejmě hlavní podezřelou byla jeho manželka. Vyšetřovatel za zmizením viděl násilný čin vyvolaný osobní mstou a také snadné ukončení manželství tak, aby manželce zůstal markýzův majetek.

Jana Preissová si zahrála hlavní podezřelou
Jana Preissová si zahrála hlavní podezřelou. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

V této temné době si jednoduše soudy důkazy obstaraly po svém a loajalita služebnictva měla své hranice. Sloužící se rozhodně nenechali pro své pány mučit, a tak dosvědčili vše, co bylo třeba. Měli vidět markýzovu ženu vraždit? Žádný problém!

Chudák žena v tom byla nevinně, markýz se jednoduše odstěhoval k milence a chtěl s ní žít inkognito. Jenže nebyl úplně bezcitný a nechtěl, aby někdo pykal za těžký zločin, jakým je vražda. Ovšem nechtěl ani chodit k soudu a ukazovat se. Napsal tedy zprávu, že je živ a zdráv a nepřeje si být nalezen.

Právě to byl čas pro odborníka na písmo, aby analyzoval markýzův rukopis, porovnal ho s jiným jeho rukopisem a dosvědčil, zda je listina pravá a zda je jejím autorem zmizelý muž.

Druhá série seriálu začala velice dobře a Antonín Moskalyk si pohrál s každým detailem. Velice dobře dokázal zobrazit atmosféru té doby, pohled na manželství i samotnou zápletku. Vězení v té době znamenalo opravdový trest a justice, ruku v ruce s církví, byla velmi ohebná.

V jedné roli se divákům představil i známý slovenský herec Štefan Kvietik (89). Diváci, kteří jsou dříve narození si ho budou pamatovat jako urostlého chasníka s uhrančivým pohledem z Tisícročné včely od režisére Juraje Jakubiska. Za svou dlouhou kariéru hrál většinou silné a drsné muže, často slovenské lidové hrdiny.

V první epizodě druhé série si zahrál vzhledem ke koprodukční spolupráci německý herec Helmut Zierl, kterého nadaboval Vladimír Dlouhý.

Zdroje článku: