Coco Chanel: Film o módní ikoně, která změnila svět žen

Coco Chanel: Film o módní ikoně, která změnila svět žen
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je jen málo životních příběhů, které by byly tak silné a zároveň zdrcující jako ten, který prožila nenápadná žena vyrůstající v klášterním sirotčinci, jež do světa módy vstoupila jako obyčejná nevzdělaná švadlenka.

Tentokrát se do zpracování příběhu jedné z nejvíce zajímavých žen historie pustili italští filmaři a módní ikonu Coco Chanel velice přesvědčivě ztvárnila mladá Barbora Bobuľová a zralejší Shirley MacLaineová.

Coco Chanel ovládla módní styl Paříže na téměř šest desetiletí. Její elegantně ležérní návrhy inspirovaly ženy, aby opustily složité a nepohodlné oblečení, například spodničky a korzety. Byla to právě Coco, která do ženské módy přinesla prvky z mužských šatníků. Oblékla ženy do sak a třeba také do kalhot. Naučila je sladit klobouky, nosit odvážnou bižuterii. Stojí také za černými koktejlkami, jež nyní označujeme jako „malé černé“.   

Po krátkém působení v obchodě mladá Chanel pracovala několik let jako kavárenská zpěvačka. Později si s pomocí jednoho z bohatých přátel otevřela malý obchod s kloboučnictvím, kde také prodávala jednoduché sportovní oblečení a svetry. Během pěti let její původní použití žerzejové látky k vytvoření vzhledu „prosté a moderní dívky“ přitáhlo pozornost vlivných bohatých žen, které hledaly úlevu od převládajících korzetových stylů. Věrna svému rčení, že „luxus musí být pohodlný, jinak to není luxus“, zdůrazňovala jednoduchost a pohodlí a způsobila revoluci v módním průmyslu. Nakonec její aktivity měly milionové hodnoty a zaměstnávala tisíce lidí nejen v módním domě, ale i v parfémové laboratoři a v klenotnické dílně.  

Už méně známé je, že to byla právě Coco, kdo zavedl mezi ženami trend opalování. Dříve se dámy před sluncem schovávaly a ideálem krásy byla mléčně bílá pokožka. Obličej si pudrovaly na bílo. Opálení bylo znakem chudých vrstev a manuální práce pod širým nebem. Coco však po pobytu na jachtě vyrazila do společnosti s bronzové opálenou pokožkou, a protože v té době už měla v módě silnou pozici, dámy ji začaly napodobovat. Ona tomu ještě pomohla módní přehlídkou, kde se stalo opálení symbolem krásy.

Její Chanel No. 5 se stal fenomenálně úspěšným parfémem, který představila v roce 1921 s pomocí Ernsta Beauxe, jednoho z nejtalentovanějších tvůrců parfémů ve Francii. K úspěchu vůně přispělo i to, že Chanel byla první módní návrhářkou, která představila parfém, a že nahradila typický obal parfému jednoduchým a elegantním flakonem.

Shirley MacLaine v roli Coco
Shirley MacLaine v roli Coco | Zdroj: Lifetime Television / © Česká televize

Chanel uzavřela svůj módní dům v roce 1939 s vypuknutím druhé světové války. Vztahy s německým diplomatem během nacistické okupace jí poskvrnily pověst a do módy se vrátila až v roce 1954.

Italské zpracování příběhu se věnuje nejen Coco podnikatelce, ale hlavně ji ukazuje jako ženu, která se musela poučit ze svých chyb, protože když se dostala do světa společenské smetánky, o morálce a pravidlech měla jen matnou představu.

Žena, která zrušila diktát spodniček a korzetů, však nikdy nenašla své rodinné štěstí. Za svůj úspěch v patriarchální a konvencemi spoutané společnosti a za svou celosvětovou proslulost totiž zaplatila ztrátou těch nejdražších bytostí. Příběh vyprávěný ve třech časových rovinách nabízí strhující podívanou na obtížné počátky a hořkosladké konce největší z módních ikon.

Zdroje článku: