Více romantiky ani neunesete, ale rozhodně si připravte ke sledování francouzské komedie Delikatesa něco na zub

Více romantiky ani neunesete, ale rozhodně si připravte ke sledování francouzské komedie Delikatesa něco na zub
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Objevíte Francii v období, kdy má prostý lid už dost útlaku a revoluce je téměř na spadnutí. Chamtivá, znuděná a líná šlechta cítí, že její dny jsou sečteny, a tak zkouší uplatnit poslední zlomyslné pokusy, jak se pobavit na úkor obyčejných lidí. O lásce a vášni nejen k jídlu

Talentovaný šéfkuchař Pierre Manceron (Grégory Gadebois) uspořádá svému pánovi, přísnému a povýšenému vévodovi z Chamfortu (Benjamin Lavernhe) a jeho hostům honosnou hostinu o 40 jídlech, vděku se ale nedočká. Naopak, urozená společnost žádá omluvu, že si dovolil jim podávat jídlo ze surovin, které jsou pro obyčejné lidi.  

Šlechtici této doby se nudili. Byli ponecháni bez politické moci nebo vojenské síly, oddávali se nekonečné zhýralosti, hltali jídlo bez skutečného uznání jeho kvality. Přitom byli zásadně proti, aby dobré jídlo jedli i obyčejní lidé, kteří ho podle nich neuměli ocenit.

V rámci této hostiny je jednou z Manceronových nabídek „Delikatesa“, pokrm z brambor a lanýžů, který u stolu vyvolává pobouření. A kuchařovo provinění? S úctou k prastarým receptům se rozhodl podávat brambory. Jenže jídlo vypěstované pod zemí je považováno za ďáblův výplod. Jedna ze šlechtičen dokonce zaslechla, že se bramborami šíří lepra.

Režisér Éric Besnard ke stravovacím zvykům té doby vysvětlil, jak byly suroviny z pohledu tehdejší šlechty hodnoceny. V té době šlechta a příslušníci církve ještě věřili v nebeské měřítko jídla. Čím bylo jídlo blíže obloze, tím bylo božštější. Podle těchto kritérií byl tedy holub dokonalý, kráva už méně, protože chodí po zemi. Brambory, jakkoli byly zdravé a velmi výživné, ještě dalších sto let byly ve Francii považované za podřadné jídlo pro nejchudší vrstvy obyvatel.

Kuchař Manceron byl bez okolků vévodou vyhozený, protože se nehodlal hostům za své jídlo omluvit. Zatrpklý kuchař se rozhodne vzdát vaření, dokud se s trochou povzbuzení od své nové učednice (Isabelle Carré) nepustí do vlastní revoluce. 

Společně vymyslí potěšení otevřené všem: první restauraci pro obyčejné lidi.

Tento příjemný komediální film je poutavou sondou do historie francouzské gastronomie a samozřejmě nejde jen o jídlo, a i bručoun Manceron bude muset do svého života pustit lásku, protože když zjistí, jak všední by byl život bez ní, napraví své chyby a rozhodne se o svou vyvolenou zabojovat.

Režisér zároveň upozorňuje, že nejde o dokument o gastronomii, ale o poetickou komedii o lásce k lidem a k tradiční francouzské kuchyni, právě tak akorát kořeněnou, se smíchem, slzami a dobrodružstvím.

Režie: Éric Besnard

Hrají: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe

Zdroj článku: