Francouzskou krásu a eleganci si Chantal Poullain uchovala i po šedesátce. Lidé ji ale odsuzují za to, jak mluví česky

Francouzskou krásu a eleganci si Chantal Poullain uchovala i po šedesátce. Lidé ji ale odsuzují za to, jak mluví česky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O herečce Chantal Poullain se rozhodně nedá říct, že je obyčejná a splývá s davem. Ještě zajímavější než elegantní vzhled, je její mluva. Přestože šestašedesátiletá Francouzka žije v naší zemi už pětačtyřicet let, pravděpodobně bude s češtinou bojovat až do konce života.

Trošku si svou mluvou omezila i hereckou kariéru, protože velké filmové role se jí obloukem vyhýbaly a většinou mohla hrát jen role špatně mluvících cizinek, jako je to například v novém seriálu Půlnoční zpověď. Chantal ale dokázala svůj hluboký hlas využít i jinak.

Stejně jako její neschopnost naučit se za tolik let česky, je možná pro mnoho lidí nepochopitelné i to, jak se mladá a krásná Francouzka mohla dobrovolně rozhodnout žít v socialistickém Československu a zůstat tady i v okamžiku, kdy její osudový vztah zkrachoval.

Chantal vyrůstala v rodině bohémů. Otec byl sochař a architekt, matka sochařka a malířka. Rodina si nežila špatně, doma měli i vzácná zvířata, jako jsou pumy.

Kromě poněkud rozevlátého životního stylu byla Chantal vedená už od dětství k tomu, aby pomáhala těm méně šťastným. Oblečení putovalo do dětských domovů a matka Chantal pomáhala i v cizině pomocí adopce na dálku. Není tedy divu, že herečka po vzoru rodičů v bohulibé činnosti pokračuje dodnes.

Plány jí moc nevyšly

Chtěla velkou rodinu. Než propadla herectví, Chantal učaroval balet, a nakonec si naplánovala život v Americe. Cestu do Ameriky herečce překazil vytáhlý klaun.

Přestože se rodiče Chantal rozvedli, žila poměrně hezký život. Navštěvovala oba rodiče a studovala v Ženevě. Právě odtud chtěla odletět do Spojených států studovat herectví.

Letenku už měla zakoupenou a jen čekala, až dotočí film, aby odletěla. Jenže jednoho dne cestou do šatny narazila na klauna s červeným nosem. Bolek Polívka byl o sedm let starší a pozval ji na své večerní představení. Oba totiž už po prvním setkání poznali, že se děje něco mimořádného. Ona jeho vystoupení sledovala se zatajeným dechem a nechala se doprovodit do ateliéru, kde bydlela. Jenže nějak nemohla najit klíče a Bolek bydlel v hotelu nedaleko.

Chantal Poullain na promo akci, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Místo vysněné Ameriky přišlo Československo

Jen těžko si lze představit reakci rodičů, když jim oznámila, že místo New Yorku bude žít v Československu. Psal se rok 1978 a v Československu se dotáčely poslední díly seriálu 30 případů majora Zemana. Nejspíš ani sama nevěděla, kam se stěhuje a kvůli lásce byla odhodlaná žít kdekoliv.

Nová země na ni působila smutně a tmavě, lidé se mračili a všude bylo málo barev. Musela se přizpůsobit novému stylu, aby zapadla. Přestože měla francouzský pas, vůbec si nepřipouštěla, že by odjela do Francie.

Překvapivě se dokázala uplatnit i v hereckém oboru, hlavně díky Polívkovi. Ale na svatbu a dítě si musela ještě počkat. Svatební zvony se rozezněly až v roce 1987 a syn Vladimír se narodil za dva roky.

V manželství to začalo skřípat, když Bolek začal budovat farmu v Olšanech. Chantal chtěla žít v Brně, on na venkově. Dokonce chtěl, aby se jeho žena starala o koně a o hospodu. Jenže městská holka měla o životě jinou představu a vztahu neprospělo ani to, že Bolek začal hodně popíjet.

Nakonec přišel rozvod, ale Chantal později trochu litovala, že se nepokusila pro záchranu vztahu něco udělat. Vdaná byla patnáct let. Bolek dlouho sám nezůstal a našel si novou partnerku. Chantal zůstala se synem sama a čekala ji hodně drsná životní zkouška.

V roce 2003 způsobila vážnou dopravní nehodu. Sama vyvázla jen s otřesem mozku, ale v druhém voze měla mladá řidička zlomená žebra a poraněná záda a její spolujezdec zlomenou pánev. Média měla žně. Nakonec především díky tučnému odškodnění pro zraněnou dvojici, vyšla od soudu jen s podmínkou.

Syn Vladimír šel ve stopách rodičů a teď ho můžete vídat třeba v seriálu Dobré zprávy. Společenské magazíny však spíše rozebírají jeho milostný život, protože šarmu má na rozdávání a je považovaný za dobrou partii. Jeho kouzlu neodolala nejedna herečka. Jeden čas to vypadalo na svatbu s Karolínou Krézlovou, která v současné době usiluje o přežití v reality show Survivor. O ruku ji požádal přímo na jevišti Národního divadla. Jenže to už zase neplatí, a tak si Chantal bude muset na snachu ještě počkat.

Zdroje článku: