Černobyl (2019): Tvůrce odsoudil Putinovy metody převzaté z KGB

Černobyl (2019): Tvůrce odsoudil Putinovy metody převzaté z KGB
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Autor pětidílného seriálu Černobyl Craig Mazin strávil několik let studiem okolností jaderné katastrofy na Ukrajině, aby o ní podal co nejpravdivnější výpověď. Práce to nebyla jednoduchá, protože leckteré informace se na území bývalého Sovětského svazu tají nebo zamlžují dodnes.

Ruská strana minisérii ihned odsoudila prohlášením, že jde o "ideologický nástroj, který chce zostudit a démonizovat sovětský lid". Jedna z ruských televizí dokonce přišla s nápadem natočit o Černobylu konkurenční dokument, ve kterém by za viníka jaderné havárie označila agenta CIA. 

Craig Mazin se ovšem proti tomu rázně ohradil: "Nikdy jsem neřekl, že vinu nese sovětský systém, který nemohl existovat nikde jinde než v Rusku. Ve skutečnosti za katastrofou stálo sovětské myšlení, jež se mohlo zrovna tak rozvinout na jakémkoli jiném místě na zeměkouli. Je to o lidech, co se v rámci systému navzájem ovládají, démonizují a ničí."

Mazin podle svých slov doufá, že seriál Černobyl donutí diváky k zamyšlení nad strukturou moci, jež ovládá naše každodenní životy.

"Podívejte se na dnešní Rusko. Sovětská éra dávno skončila, ale metody KGB se tu praktikují pořád. Protože je tu prezident, který v té KGB byl. Ta metodologie vám dokáže poplést hlavu a dnes je to mnohem snadější než dřív," vysvětlil  Mazin.