V kinech běží Zpráva, slovenská rekonstrukce útěku z Osvětimi

V kinech běží Zpráva, slovenská rekonstrukce útěku z Osvětimi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro filmovou adaptaci autobiografické knihy Alfréda Wetzlera „Čo Dante nevidel“ se rozhodl scénárista Peter Bebjak. Premiéra byla odsunuta o celých osm měsíců, nyní konečně máme příležitost strhující příběh shlédnout na filmových plátnech.

Tahle zpráva byla jendou z nejvíce šokujích a hrůzných zpráv v průběhu druhé světové války, možná dokonce celé historie. V koncentračním táboře Osvětim, kde jejich indentitu nahradilo pořadové číslo a nečekalo je než skoro jistá smrt, rozhodla se dvojice vězňů, že musí světu podat svědectví. Zprávu o zvěrstvech, které se za zdmi koncentračního tábora dějí. Jednalo se o Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, slovenské Židy, kteří byli v Osvětimi vězněni od roku 1942. 

7. dubna 1944 se teprve dvacetiletý Vrba a o šest let starší Wetzler ukryjí v jámě pod sutí, kde musí nepozorovaně přežít následující tři dny. Poté pátrání po zmizelých vězních staženo a oni se budou moci vydat na sto kilometrů dlouhou cestu zpět do své domoviny. Po příchodu do Žiliny předloží více než třiceti stránkové svědectví o poměrech v táboře. Jeho následné zveřejnění povede k zastavení deportací a záchraně stovek tisíc životů. 

V koncentračním táboru viděli surové a nelidské výjevy, i od samotného filmu se pak dá očekávat násilná povaha. Přiběh vyhlazovacího tábora nepředstavuje nic jiného než čiré utrpení, kamera ho ale neprezentuje více, než je skutečně třeba. Samotný titul filmu podle skutečné události a důraz na psychologickou stránku zanechává ještě intenzivnější dojem. 

Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky. 

producent Ondřej Zima

V rolích prchajících vězňů se představují Noël Czuczor (Sedmero krkavců) a teprve vycházející herec Peter Ondrejička. Režisér Peter Bebjak se v poslední době do povědomí zapsal rozporuplným mysteriózním hororem Trhlina (2019), podílel se ale také na režii některých epizod kriminálek Mordparta nebo Specialilsté. Ve filmu se měl původně objevit také hollywoodský herec Michael Douglas, z časových důvodů nakonec své angažmá zrušil. Byl ale velmi nápomocný při tvorbě scénáře. 

 

Zdroje: