Zlatá labuť: Co asi bude dál, spekulují diváci. Špatný osud předpovídají hlavně naivní paní Mauerové

Zlatá labuť: Co asi bude dál, spekulují diváci. Špatný osud předpovídají hlavně naivní paní Mauerové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Okupace země je prakticky v plenkách a lidé si ještě dostatečně neuvědomují to, jak zlé by to mohlo být. Obchod Zlatá labuť je takovým pozlátkem, kde se zastavil čas a nikdo se nebojí o život. Rodina Kučerových je ochotná spolupracovat s okupanty, pokud si tím ochrání majetek a své zaměstnance.

Jenže začne přituhovat, a to tuší Irena i Rudolf. Irena vsadila na aktivitu rodinné firmy, kterou jí doporučuje Gruber. Přestože se už přesvědčila, že ženské zbraně na německého velitele Prahy nezabírají, doufá, že dokáže ocenit její podnikatelské aktivity, které buduje na jeho doporučení. Rudolf má na podnikání své sestry úplně jiný názor. Je mu jasné, že snaha v tak těžké době nestačí a Irena je podle Rudolfa především naivní a nezkušená.

Martin Kantor a Petr Kučera
Martin Kantor a Petr Kučera | Zdroj: TV Nova

Jak dopadne celá vlivná rodina je zatím záhadou, ale aby přežila bez šrámů, bude to chtít mnohem více než jednu domluvenou svatbu s rodinou, která má s Němci dobré vztahy. S největší pravděpodobností přijde den, kdy budou muset Kučerovi dokázat svou loajalitu mnohem zásadnějším způsobem. Pokud tak neučiní, mohlo by se stát, že přestanou mít kontrolu nad svým majetkem. Ani vlivné rodiny nedokázaly spoluprací s Němci ochránit Židy. Tak vykreslují situaci dějiny. Pokud se tedy seriál bude držet historických souvislostí, manželé Mauerovi a klenotník Pulkráb se synem asi moc radostnou budoucnost nemají.

Je jasné, že v seriálu rozhodně pár postav zmizí. Jak bylo už naznačeno, manželé Mauerovi utekli z Německa, ale když šlo v okupované zemi o plnění německých příkazů, paní Mauerová byla zbavena funkce vedoucí oddělení. Její funkci převzal její manžel. Ač to nebylo řečeno, Karel Mauer tedy pravděpodobně není Žid. V případě smíšeného manželství dali Němci nežidovským partnerům šanci, aby se rozvedli, a tak na ně nedopadla drsná genocida židovského obyvatelstva. A překvapivě to řada lidí využila. Pud přežití je často silnější než morální zásady.

Jde tedy o to, zda se seriál bude držet historie a jak se Karel Mauer zachová, pokud dojde na takové zásadní rozhodnutí. Zatím to vypadá, že bezdětná Anna je až moc fixovaná na malé dítě, o které se na čas starala, a tak zřejmě nebude svolná riskovat nebezpečný útěk ze země.

Vyhlášený klenotník Pulkráb a jeho syn moc velké šance na přežití nemají, tedy pokud se neukryjí, nebo se jim nepodaří vycestovat do bezpečnější země.

Jak je už zřejmé, situaci se naprosto bez problémů přizpůsobil kriminálník Marek Záhoř. Životem zkoušený lotr už prostě pochopil, jak přežít v každé době. Podobně je na tom i ředitel Bouchner. Pokud udrží svou sexuální úchylku pod kontrolou, nejspíš válečné období přežije bez úhony a válečné roky využije k tomu, aby zbohatl.

Záhoř v obchodním domě
Záhoř v obchodním domě | Zdroj: TV Nova

Otazník visí nad fotografem Skalským, který by také mohl „narazit“ na tvrdou ruku zákona. S ním by na protiněmeckou činnost mohl doplatit i Martin, přítel Evy, který občas fotografovi prokáže službičku. Trochu podceňuje Kamila, který by nejspíš pro svou záchranu udal i otce, takže s Martinem, který se podle něj bez zásluh dostal k vedení klenotnictví, nebude mít soucit.

Nepěkné vyhlídky má i nebohá snoubenka Petra Kučery, která však o svém osudu ví, a tak se na nezvratný konec může připravit. Nejspíš by jí nikdo neměl za zlé, kdyby se rozhodla neposlechnout rodiče, kteří sice vědí, že jim jediná dcera umírá, ale mají v plánu se ještě jejím sňatkem spojit s Kučerovými, kterým by posílili svůj vliv.

Zdroj článku:
  • autorský text