Začíná Noir Film Festival na královském hradě Křivoklát. Těšit se můžete na zahraniční i tuzemské klasiky

Začíná Noir Film Festival na královském hradě Křivoklát. Těšit se můžete na zahraniční i tuzemské klasiky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od čtvrtka 20. srpna do neděle 23. srpna se bude na královském hradě konat přehlídka temných thrillerů, detektivek i pochmurných melodramat. Bude tam probíhat již osmý ročník Noir Film Festivalu.

Špinavá dohoda zahájí festival

Slavnostní zahájení žánrového filmového festivalu proběhne vizuálně podmanivým snímkem Špinavá dohoda z roku 1948. Příběh dvou milenců na útěku a ústřední motiv pomsty si tak budete moci dokonale vychutnat ve velmi osobitém prostředí.

Navazovat na tento snímek budou i další noirové kousky, které se vyznačují jednou ústřední tematikou – zločin je v něm zapříčiněn šílenou láskou, která padlé protagonisty pohání v jejich útěku před rukou spravedlnosti, jejich vlastní minulostí, nebo třeba osudem. Uvidíte tak celou pětici amerických snímků o milencích, kteří jsou na útěku. A kdy se filmy natáčely? Ve čtyřicátých až sedmdesátých letech. Jde tedy o pořádný výlet do historie kinematografie.

Uvidíte proměny, kterými prošel tento žánr, a jak se vyvíjely pohledy na ztvárnění osudu hlavních hrdinů.

Představí se snímky: 

  • Žijí v noci,
  • Zoufalci,
  • Blázni do zbraní,
  • Zapadákov,
  • Bonnie a Clyde.

Vyšší level

V rámci retrospektivy si můžete vychutnat díla režiséra Anthonyho Manna, který spolu s kamerou Johna Altona posunul noirový žánr ještě o úroveň výš. Můžete tak zhlédnout snímek Hrůzovláda, Ďáblova brána, T-Men nebo již zmíněný film Špinavá dohoda.

Představí se i snímky Davida Lynche, které jsou viditelně inspirovány právě noirovými klasikami. Kdo by neznal Lost Highway, Zběsilost v srdci, nebo třeba Modrý samet.

Program žánrového filmového festivalu nabízí i pohled na italský noir – dva giallo filmy od italských mistrů tohoto žánru, Daria Argenta a Maria Bavy, budou doplněny o dva snímky později velmi slavných italských režisérů. Konkrétně se bude jednat o film Posedlost od Luchina Viscontiho a o snímek Město se brání od Pietra Germiho.

Festival nabídne i československé filmy. Představí se například Konec cesty, Náměstí svaté Alžběty, nebo Kouzelný dům.