Výměna manželek: Kromě nezvladatelných a zavšivených dětí se Martina musela vypořádat i se šváby

Výměna manželek: Kromě nezvladatelných a zavšivených dětí se Martina musela vypořádat i se šváby
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jednou za čas se v pořadu objeví extrémní domácnost. I když to tentokrát vypadalo, že se tvůrci v nové sérii soustředili spíše na výchovu dětí, teď je v hlavní roli zanedbaná domácnost, naprosto nezodpovědný otec, lehce jednoduchá matka a dětí, které vypadají, že je vychovávají vlci.

První, co každého člověka musí napadnout, je pochybnost o našem sociálním systému. Tato epizoda je opravdu jen pro otrlé, a přestože Výměna byla ukončena předčasně (kupodivu podnět k ukončení nevyšel od ženy, která na to měla právo), Martina ze Znojma by si zasloužila finanční odměnu za natáčení v plné výši, a ještě prémii za statečnost.

Dvě domácnosti, dva naprosto odlišné životní styly a opět smutná pravda o sociálních dávkách

Martina (36) si na rodinu počkala. S partnerem žije čtyři roky a mají spolu vymodleného Vašíka (2). Martina je na mateřské dovolené a Vašek (28) pracuje jako stavební dělník. Jsou ze Znojma, kde žijí v zrekonstruovaném bytě 3+1. Do Výměny je nenahnala touha po penězích, ale Martina se možná trošku doma nudí. Jak přiznala na kameru, má ráda adrenalin. To ještě netušila, že ho zažije tolik.

Martina (30) má 4 děti, nejstarší z předchozího vztahu. Nikdy nepracovala, nic neumí. Žije v Novém Dvoře v pronajatém bytě, kde by se ani žít nemělo. Část dětství strávila v dětském domově, protože matka se o ni nestarala. Sedm let žije s Milanem (49). Ten má ještě dalších pět dětí, ty ale v rodině nejsou. Milan byl sedmnáct let na podpoře, protože se mu nevyplatilo chodit do práce. Na dávkách měl víc peněz. Teď krátce pracuje, alespoň to tvrdil na kameru. Proč šla rodinka do Výměny manželek, je jasné.

Martina ve znojemské domácnosti

Od ženy, která je celý život doma s dětmi, by se dalo očekávat, že alespoň základní péči o děti a běžný úklid domácnosti zvládne. Tak uvažoval první den Vašek. Potom zjistil, že náhradní manželka je pro vedení domácnosti a péči o jediné dítě nepoužitelná. Tak vše zůstalo na něm. Martina nedokázala ani dítě nakrmit. Už si to prý nepamatuje (její nejmladší dítě má 4 roky). Martina nedokázala ani nakrájet mrkev. Aby něco uklidila nebo sama se nabídla, že něco udělá, to se nestalo. Ale umí prý štípat dříví. To dělá doma a zabere jí to hodně času. Dřevo potřebují po celý rok, protože si ohřívají vodu, aby ušetřili za elektřinu.

Vašek se snažil Martinu, celé dny utopenou v depresích, vytáhnout ven a zjistit, co by ji bavilo. Ale ji nebavilo nic. Byla hodně uzavřená a její jedinou aktivitou bylo fňukání, že nemá tak hezkou domácnost a chlapa, který by s ní komunikoval a pomáhal jí.

A přestože si zasloužilá matka mohla odpočinout od svého mizerného života, hned v den, kdy se měnil režim, Výměnu ukončila. Tvrdila, že kvůli dětem. Ale…

Bojovnice Martina absolvovala touto Výměnou kurz přežití

Martina si v nové domácnosti připadala jako v hororu, a to hned po příjezdu. To ještě netušila, co má před sebou. Statečně první noc strávila v určené posteli. Další noc už šla na hotel.

První dny se snažila i najít si cestu k dětem, ale jak sama řekla, není vystudovaný speciální pedagog, aby takové děti zvládla. A potom začala odkrývat taje domácnosti, kde nemají toaletní papír a děti (9, 7, 6, 4) postrádají nejzákladnější hygienické návyky. Když chtěla Martina děti učesat, musela si jít půjčit hřeben k sousedům. Hračky v domácnosti nejsou, Pája si hrála s nožem, Leon se bavil tím, že vrtačkou dělal díry do zdi. Žádné z dětí nereagovalo na to, co jim Martina říkala.

Hrdinský Milan často mizel. Děti tvrdily, že chodí hrát automaty. Ale jeho výlety jsou prý běžné, často mizí i na několik dní. (Jak asi stíhá chodit do práce?)

Milan nic v životě neřeší. A pořád se usmívá. Neposílá ani děti do školy, přestože ony by i chtěly jít. Jen mu trochu dělala vrásky skutečnost, že neumí používat mobilní telefon,  a tak je nemůže ve škole omluvit. Milan si pochvaloval, jak se jeho žena stará, aby se doma neunavil, a proto chodí štípat dřevo sama. Když se k tomu náhradní manželka nějak neměla, tak s pohrdáním odkráčel, aby nasekal košík polínek. Byla třeba teplá voda.

Martina objevila u dětí vši. Tak asi to byl důvod, proč děti nešly do školy. Jak děti prozradily, nebylo to poprvé. Došlo tedy k hromadnému odvšivení. Druhá domácnost dostala avízo, aby byla podrobena prohlídce hlavy i náhradní Martina, zda nepřivezla do znojemské domácnosti nějaká zvířátka.

Martina se v drsné domácnosti vybavila čepicí a už si nevzala ani skleničku s vodou. Dětem se snažila vyhýbat a dodržovala bezpečnou vzdálenost. Milan se jen všemu smál. Náhradní manželka prostě nezvládla vést jeho domácnost ani péči o roztomilé dětičky. A to dvě z nich berou léky, aby nebyly tak živé!

Martina si dodala odvahu a chtěla alespoň trochu uklidit prostředí, kde se připravuje jídlo. Když na ni z prázdné krabičky vykoukla parta švábů, pracovní elán zmizel. Švábi? Ti jsou v bytě od předchozích majitelů, mávl nad drobným problémem Milan. A co by s tím jako měl dělat? Ani v tomto okamžiku mu nezmizel úsměv. Tak to je přece na venkově normální. Náhradní Martina je prostě z nóbl bytu ve městě, tak si takové drobnosti moc bere.

Mezi osmi očima

Milan se usmíval a pořádná Martina vysvětlovala svému ušmudlanému protějšku, že její domácnost je jedna velká katastrofa. Martina a Vašek nechápali, jak někdo může ukázat takové životní podmínky na kameru. Milan nejspíš potřeboval peníze na automaty. Prý jednou vyhraje! Asi to nepochopí ani diváci. A co asi bude z těch dětí? Něco by se v našem sociálním systému mělo změnit, křičí každá minuta.

Zdroje článku: