Z pekla štěstí: Ověřte si své znalosti o pohádkách Zdeňka Trošky

Z pekla štěstí: Ověřte si své znalosti o pohádkách Zdeňka Trošky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zdeněk Troška patří k našim nejoblíbenějším režisérům. Proč? Protože dokáže dokonale vykreslit naši českou povahu s nadsázkou a zasadit ji do malebného prostředí.

Zdeněk Troška

Je známým režisérem a scénáristou. Studia probíhala na pražské FAMU a ve francouzské Lycéé Carnot v Dijonu. Víte, že ve čtvrtém ročníku splnil výborně úkol natočit televizní inscenaci? Vybral si motiv z divadelní hry „Návrat do pekla“. Měl u komise neskutečný úspěch, a tak mu přes jeho nechuť odpustili pátý ročník. Takže pracoval na FAMU jako asistent, poté působil v Barrandovských filmových ateliérech.

Zdeněk Troška se kromě filmů a seriálů zaměřil také na pohádky. Pohádky jsou útvar, ve kterém vystupují nadpřirozené bytosti, které dokážou kouzlit. Obrazovky jsou zaplněné především v období Vánoc, které si pohádky vysloveně žádají. Pohádky jsou sice určeny především dětskému publiku, ale ponaučení v nich můžou nalézt i dospělí.

Zdeněk Troška a jeho pohádky

První zdařilou pohádkou se Zdeněk Troška pochlubil v roce 1987. Je to ta „O princezně Jasněnce a létajícím ševci“. Stane se, že jedno ráno nevyjde slunce. Sluneční paní přijde ke králi a stěžuje si na paní z Černých lesů, která jí upekla zlatého kohouta. Král nakonec rozsoudí obě paní tak, že je Sluneční paní v právu. To si ale paní z Černých lesů nenechá líbit a předpoví Jasněnce, že se provdá za ševce.

Z pekla štěstí

Jak už název napovídá, v této pohádce hrají důležitou roli čerti. Honza se s nimi spřátelí poté, co uteče verbířům. Honza pracuje u sedláka, kde se zakouká do hodné a pracovité Markýtky. Raději by ho ale měla líná a panovačná Dora. Dora vyžene Markýtku z domu, tak odjede do města ke své kmotřičce, která slouží v zámecké kuchyni. Víte, že klip k ústřední melodii natáčeli Iveta Bartošová a Daniel Hůlka na telčském zámku?

Vyzkoušejte si kvíz o pohádkách.

Tak doufám, že jste si u kvízu ověřili vaše znalosti o pohádkách, který režíroval Zdeněk Troška, a případně se podílel i na jejich scénářích. Pokud si chcete zpříjemnit náladu, můžete si se svými dětmi nějakou pěknou pohádku pustit. Třeba zrovna nějakou od tohoto autora.

Zdroje článku: