Kvíz s pohádkovými čerty aneb S čerty nejsou žerty

Kvíz s pohádkovými čerty aneb S čerty nejsou žerty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádky jsou jedny z prostředků lidové slovesnosti. Pohádky jsou velice důležitou součástí kultury. Vyprávějí se z generace na generaci, čtou se dětem a o Vánocích se plní pohádkami televizní program.

Pohádky jsou jedny z prostředků lidové slovesnosti. Pohádky jsou velice důležitou součástí kultury. Vyprávějí se z generace na generaci, čtou se dětem a o Vánocích se plní pohádkami televizní program. Pro pohádku jsou typické nadpřirozené bytosti, víly, kouzelní dědečci, čarodějnice nebo zvířátka, která hlavní hrdince či hrdinovi pomůžou s obtížnými úkoly. Klíčovou postavou v mnoha pohádkách je čert.

Čert představuje bytost z pekla. Lidé mají z čerta strach. Bojí se, že je čert odnese do pekla. Jiní poťouchlí lidé naopak uzavírají s čertem smlouvy, aby se jim splnilo jejich přání.

Peklo

Peklo je představováno jako obrovská místnost někde ve skalách, kde stále hoří poměrně silné plameny. V pekle vládne hierarchie, vládce pekel je Lucifer. Čerti se učí kouzlům a pokud se spletou, tak i čerty čeká trest.

Znáte pohádky, ve kterých vystupují čerti?

Můžeme zmínit „Hrátky s čertem“, „S čerty nejsou žerty“, „Čertí brko“, „Čertova nevěsta“ nebo „Čert ví proč“.

Vyzkoušejte si následující kvíz o pohádkách s čerty:

Peklo s princeznou

Tvrdohlavá princezna Aneta si ráda hraje s vesnickými dětmi. Na královském dvoře jí to není úplně vhod. Král Bedřich a král Leopold se dohodli na sňatku svých dětí. Jenže princezna se nechce vdávat a v žádném případě za Jeronýma, který jí připadá jako nešika. Ve víru událostí se ale situace postupně změní. Když vesničané chtějí hrát divadlo na čerty, opravdické čerty to velmi rozčílí. V této pohádce hrají čerti důležitou roli.

Čertí brko

V městečku se zapisují všechny přestupky nepoctivých řemeslníků či sedláků. Čertí brko zapisuje hříchy s velkou pečlivostí a přesností. Jenže náhle přestane čertí brko fungovat. Peklem je tedy vyslán zmatený čert Bonifác, který kromě osvobození městečka chce získat i lásku Markétky.

Hrátky s čertem

Princezna Dyšperanda a služka Káča už se chtějí vdávat. A tak si vysní ženicha. Při této příležitosti se u nich v lese zjeví myslivec a nabídne jim službu. Ženichy sežene za úpis vlastní krví od děvčat. Že se spolčí s čertem, to děvčata nenapadlo.

Víte, že mezi kandidátkami na roli Káči byla například i Dana Medřická?

Zdroj článku: