Waldemar Matuška: Populární zpěvák také občas neodolal stříbrnému plátnu

Waldemar Matuška: Populární zpěvák také občas neodolal stříbrnému plátnu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V posledních týdnech letošního roku si ho můžeme připomenout v hudebních komediích Trhák a Noc na Karlštejně. Přestože byl populární hlavně jako zpěvák, stihl toho před svou emigrací dost i ve filmech a seriálech.

Objevil se ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Hotel pro cizince, Fantom Morrisvillu, Všichni dobří rodáci, Svatby pana Voka, Kam slunce nechodí nebo Hadrián z Římsů.

Waldemar patřil k osobnostem, nad jejichž emigrací se lidé pozastavovali. Co mu chybělo? Copak někde mohl být populárnější než v tehdejším Československu? Z emigrace tak byla obviněna jeho mladá a ctižádostivá manželka Olga Blechová, kterou fanynky označily za zlatokopku, která jim Waldu ukradla.

V životě Matušky však nebylo vše zalité sluncem – pokud se rozhodl začít život jinde, měl dobré důvody. Charismatický urostlý muž s nádherným hlasem a havraními vlasy si prožil i smutné životní chvíle. Milovník života a žen se poprvé oženil už v osmnácti letech. Vypadalo to, že s krásnou Jiřinkou to bude láska na celý život. Jenže zasáhla krutá rána osudu a dvě holčičky, dvojčata, která na svět přišla z velké lásky, zemřela tragicky po povinném očkování. V té době se však takové tragédie v tisku neřešily, a tak se jen za čas ukázalo, že se manželé rozvedli. Druhé manželství bylo ještě kratší než to první.

Nakonec se Waldemar rozhodl, že si od manželství odpočine. O dámskou společnost rozhodně nouzi neměl. Jeho byt na Václavském náměstí byl tak populární, že se o něj zajímala i Státní bezpečnost a bujaré večírky byly v hlášeních popisované jako sexuální orgie. Dokonce se tvrdilo, že má Matuška hned několik přítelkyň najednou a všechny vlastní klíče od jeho bytu. Jednou z nich byla Jitka Zelenohorská, která se mohla pyšnit nejznámějším pozadím v československém filmu. Právě její zadnice plná razítek se objevila v oscarovém snímku Ostře sledované vlaky. Matuška si harém udržel pět let. Jednoho dne slečny zjistily, že je zámek vyměněný. A začalo se pátrat, zda není v jeho srdci a v bytě adeptka na třetí manželku.

Olga Blechová, kterou zpěvákovi představil kolega Milan Drobný, údajně nemluvila o nikom jiném než o Matuškovi. A tak ji Drobný naložil do auta a kamarádovi ji přivezl. Nebylo to žádné romantické setkání a Matuška suše prohodil: „Děti mi sem už nikdy nevoď.“ A po dvou letech byla veselka.

Ženy mladou novomanželku nenáviděly a muži litovali Waldu, že se vzdal bohémského života kvůli jedné ženě. A brzy Olga ovládla i zpěvákovu kariéru a vše, co muzikant dělal, muselo doma projít schvalovacím procesem.

Právě kvůli všudypřítomnosti Olgy v Matuškově životě byla sama podezírána, že je za emigrací ona. Jak později vyplynulo, bylo to pro Matuškovo zdraví to nejlepší, co mohl udělat. Mořský vzduch mu výrazně zkvalitnil život, protože se celoživotně potýkal s astmatem.

Zdroje článku:
  • Staré dobré časy, nakladatelství RF Hobby,
  • Autorský text