Vincent: Animovaný snímek o geniálním malíři, který prostě musíte vidět

Vincent: Animovaný snímek o geniálním malíři, který prostě musíte vidět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Geniální malíř Vincent van Gogh již inspiroval mnoho televizních a filmových tvůrců. Tento snímek však zachycuje jeho dílo a život zcela originálním způsobem – pomocí jeho vlastních obrazů.

Jedinečná osoba dějin výtvarného umění

Vincent van Gogh se svým dílem řadí mezi velikány výtvarného umění. Zanechal po sobě na 1800 děl, která můžeme obdivovat v nejprestižnějších světových galeriích. A přesto zemřel velmi chudý. Za svého života prodal pouze jeden jediný obraz. Příběh jeho života ožívá na filmovém plátně v jedinečném uměleckém ztvárnění – pomocí jeho vlastních obrazů je vyprávěn portrét umělce i jeho života a myšlenek i duševních bojů.

Ve filmu zazní autentická slova malíře

Ve filmu je zobrazeno posledních 14 let malířova života – nejedná se o běžný dokument. Ve snímku jsou zachyceny záběry z jeho obrazů i skic, které se prolínají se záběry skutečných míst, ve kterých se tento geniální malíř pohyboval. Film tak krásně zachycuje vášeň a lásku, se kterou maloval. Jeho opravdovost a city, i uměleckou, rozedranou duši.

Slova, která jsou ve snímku vyslovena, jsou vlastními slovy umělce. Jako zdroj jeho pohledu na život, umění i přírodu, posloužily dopisy, které malíř pravidelně psal svému bratru Theovi. Jsou tam tedy i citáty, se kterými se setkáte v každé životopisné knize o van Goghovi: „Jsme lidé a milujeme,“ nebo „Za nás mohou mluvit jen naše obrazy.“

Silný umělecký zážitek

Lidé, kterým výtvarné umění není cizí, a alespoň občas se rádi podívají na umělecká vyjádření reality nebo fikce, u tohoto snímku zaplesají. Dokonale vyjadřuje van Goghovo nadšení pro malbu, a ukazuje cestu, kterou si vyšlapával až ke své mistrovské genialitě a malířskému postupu, jaký nikdo před ním ještě nepoužil. Film zachycuje jeho opravdovost a vnitřní prožitky.

Životopisné animované drama vzniklo v koprodukci Austrálie a Belgie.