Vedlejší produkt: Ve vysílání ČT se na jaře objeví napínavé psychologické drama inspirované skutečnou policejní praxí

Vedlejší produkt: Ve vysílání ČT se na jaře objeví napínavé psychologické drama inspirované skutečnou policejní praxí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hlavní postavou nového dramatu je detektiv Josef (Tomáš Maštalír) z ostravského oddělení vražd. Minisérie přináší zamyšlení nad otázkou, zda může být vrah odhalený nelegálními metodami stíhaný. Josef použil takové metody k dopadení brutálního vraha, ale způsobil si tím v práci řadu problémů.

Detektiv musí každoročně dělat rutinní prověrku nevyřešených vražd a narazí na případ uškrcené mladé ženy, kterou někdo zabil v jejím bytě před dvaceti lety. Do promlčení vraždy zbývá šestnáct dnů a Josef se rozhodne využít je k novému vyšetřování. Znovu se však dostává do situace, že je jeho postup na hraně zákona.

Tomáš Maštalír
Tomáš Maštalír | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Není to ale úplně jeho vinou, i když určitá osobní posedlost také hraje svoji roli. Jde však hlavně o nedokonalý právní systém. Divák si také nutně musí položit otázku, zda jsme si před zákonem všichni rovni. Jak sám detektiv říká:

 Detektivní práce je jak chůze po tenkém ledě… No, a někdy tam ten led vůbec není.

Kreativní producentka Kateřina Ondřejková si pochvalovala profesionální přístup režiséra Petera Bejbaka, se kterým je podle jejích slov spolupráce „jedna radost“ a postavy, které točí, má rád a rozumí jim.

Peter Bejbak je uznávaným režisérem a z jeho dílny už se na ČT objevily seriály, které vynikají věrohodností a velkou mírou autenticity. Diváci si určitě vybaví minisérii Spravedlnost, divácky velmi oblíbený seriál Případy 1. oddělení či velice dobře oceněný seriál Devadesátky, který lámal rekordy ve sledovanosti.

Na scénáři dvoudílné minisérie spolupracovali Jakub Režný a elitní policista Aleš Preis. Tvůrci slibují, že v seriálu nebude nic, co by diváka rozptylovalo od toho, aby s hlavními postavami prožil dramata a zkoušky, které jim autoři ve scénářích vymysleli, a zápletka bude hodně komplikovaná. Cílem je jít až na dřeň.

Minisérie neopomene i řadu detailů a bude se věnovat i pohledu na svět, kde se postavy pohybují. Věnovat se bude hlavně samotným postavám, ke kterým nepatří jen lidé, kteří případ vyšetřují, ale i oběti a pozůstalí.

Diváky potěší i herecké obsazení, kterému režisér věnuje velkou pozornost. Hodně velký vliv má na práci i vztah režiséra a herců, kteří s ním točí rádi. Je to dáno i tím, že sám vystudoval herectví a dokáže se lépe do potřeb herců vcítit.

Martin Hofmann
Martin Hofmann | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Ve kriminálním dramatu se můžete těšit i na oblíbeného Martina Hoffmana, který se poslední roky neobjevil v ničem, co by se divákům nelíbilo. S věkem je stále populárnější. Objeví se i Zuzana Stivínová, Pavla Beretová nebo Miroslav Etzler.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text