V úterní Ulici se u Gábiny a Jirky budou řešit 2 velká témata: předražené obrazy a neplodnost

V úterní Ulici se u Gábiny a Jirky budou řešit 2 velká témata: předražené obrazy a neplodnost
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kvalitní umění je podle Hermana dobrou investicí do budoucna. Milena by jen ocenila, kdyby ta budoucnost nebyla tolik vzdálená. Zatímco se v soudcových očích snaží vypadat co nejlíp a Radek si s ním poměřuje ego i obsah peněženky, soudce sám se soustředí na jiný problém – nedostatek vnoučat.

Mastný a Pumrová chtějí vydělat na výtvarném umění

Když se v úterý ráno Gábina zeptá syna, jak si s prarodiči a panem soudcem užil včerejší návštěvu galerie, ještě netuší, že té otázky bude vzápětí hořce litovat. Dozví se totiž, že Radek a pan Herman starší se předháněli v tom, kdo koupí dražší obraz. Táta s mámou tak nakonec opustili výstavu chudší o 120 000 Kč, ale zato bohatší o ošklivý obraz, který vlastně vůbec nechtěli. Šlo ale o to dokázat panu soudci, že nejsou žádní chudáci, a upevnit tak pozici Gábiny v rodině a v jeho očích. Alespoň tak k věci přistupuje praktická Milena, jež doufá, že bude možné s galerií dohodnout urychlené vrácení obrazu i peněz.

Milena myslí jenom na to, jak získat peníze.
Milena myslí jenom na to, jak získat peníze. | Zdroj: TV Nova

Radek ovšem překvapí prohlášením, že nic vracet nehodlá. Autor malby je starý a v nepříliš dobrém zdravotním stavu, už mezi námi dlouho nebude, a tak je možné, že obraz časem získá na ceně. Milena znechuceně okomentuje jeho cynismus, avšak představa, že na umění ve výsledku vydělají, jí rychle zvedne náladu – dokud soudce neprohlásí, že hodnota díla stoupne až po mnoha letech, takže těžit by z toho mohl nanejvýš Šimon, pokud obraz třeba zdědí.

Herman uvede Milenu do rozpaků možným vnoučetem

Pan Herman se v úterý objeví v hospodě, aby si postěžoval na Jirku a Gábinu, kteří jeho umělecký dar příliš neocenili. Hlavně se chce ale Mileny zeptat na jistou choulostivou záležitost – miminko. Proč budoucí manželé neuvažují o dalším dítěti? Bylo by přece skvělé mít vnouče a pokračovatele rodu!

Milenu tohle téma očividně uvede do rozpaků. Na rozdíl od soudce totiž ví, že Gábina už další děti mít nemůže kvůli rakovině a následnému zákroku. Nic konkrétního mu ale neprozradí, pokusí se prostě uprchnout ke stolu, kde si host přeje platit. Herman však není hlupák a její zjevné paniky si samozřejmě všimne, takže si začne klást další otázky, o co tady vlastně jde a proč je téma dítěte jakousi procházkou po minovém poli.

Soudce se bude zajímat o Jirkův zdravotní stav

Zatímco Milena se později v salonu bude sama vyptávat dcery, zda s Jiřím plánují dalšího potomka, Herman si půjde udělat jasno k synovi, ale ani Jirka mu žádnou konkrétní odpověď nenabídne. Soudce tak dospěje k názoru, že existují jenom dvě možnosti. Buď se dalšímu dítěti vyhýbají z přesvědčení, anebo ho zkrátka mít nemohou. Proto také hned uhodí na Jirku s dotazem, jak je na tom po zdravotní stránce. Prodělal snad nějakou nemoc, kvůli níž je neplodný?

Ačkoli se jedná o čistě osobní věc, Herman předpokládá, že jako otec má právo to vědět. Jirka mu doporučí jiné řešení nenadálé touhy po dědici, a sice aby si sám pořídil nové dítě. Upustí soudce od snahy zasahovat mladým do života, anebo se od Gábiny dočká drsné lekce?

Zdroj článku:
  • Autorský text