Zpátky do minulosti s Ulicí: Eliáš byl násilnická stvůra. Zahrát ho znamenalo pro Martina Myšičku velkou výzvu

Zpátky do minulosti s Ulicí: Eliáš byl násilnická stvůra. Zahrát ho znamenalo pro Martina Myšičku velkou výzvu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na Eliáše Neumanna se nevzpomíná snadno. Byl to nade vši pochybnost jeden z největších padouchů Ulice, který psychicky i fyzicky týral svou ženu Libušku, a to tak dlouho, až ji dohnal k alkoholismu. Vystrašenou ženu, jež se bála komukoli svěřit, zachránil teprve táta Boris.

Eliáš byl Libuščinou první láskou a zklamáním

Libuška Nekonečná (Zuzana Vejvodová) otěhotněla v osmnácti letech a odmítla tenkrát komukoli prozradit, kdo je otcem dítěte. Narodil se jí chlapeček, jehož pojmenovala Boris (Vladislav Rousek).
Její začátky v Ulici nebyly snadné. Otevřela si tetovací salon, jak o tom vždycky snila, a první zákazníci na sebe nenechali dlouho čekat. Horší to ale bylo na poli milostném. Ne že by měla nouzi o nápadníky, právě naopak. Krásnou Libušku chtěli všichni, jenže to nevyšlo ani s Oldou Farským, ani s Matějem Jordánem.

Pak se jí do života vrátil Boriskův táta Eliáš Neumann (Martin Myšička) a chtěl s nimi začít žít. Libuška ho nakonec nechala, aby se k nim nastěhoval, a později si ho dokonce vzala. Ignorovala přitom signály, které ji měly varovat před Eliášovou násilnickou povahou.

Zpočátku byla prostě jen ráda, že jsou rodina, protože Boris tátu potřeboval. Eliáš se navíc choval násilně jen doma, zatímco navenek působil coby starostlivý manžel i táta. Začínal nenápadně – kontrolou, izolací, ponižováním. Období násilí se střídalo s okamžiky relativního klidu, takže Libuška měla naději, že se vše zlepší. Pak už u ní ale převládal pouze strach.

Když jí Eliáš vrazil první facku, zažila pořádný šok. Potom však přišly další facky. A další…

Blanka nebyla jedinou obětí psychického týrání a alkoholismu v Ulici

„Asi žádná oběť domácího násilí si sama objektivně nedokáže v určitou dobu říct, že je jeho obětí. Dělo se to plíživě, podivně, nechtěla jsem tomu občas vůbec uvěřit. Eliáš mě začal psychicky týrat a taky bít. Mou odpovědí na vše, co se dělo, bylo to, že jsem začala pít. Stala se ze mě alkoholička. Ale Eliáš to otočil proti mně a oběť udělal ze sebe.“ (My z Ulice, str. 60)

Není pochyb o tom, že Eliáš patří mezi vůbec největší záporáky v historii seriálu. Zahrát někoho takového samozřejmě není jednoduché. Diváci si často zprotiví nejen postavu, ale i jejího představitele, který vlastně za nic nemůže.

„Přiznávám, že hrát Eliáše pro mě bylo takzvané ‚prkýnko‘. Na jednu stranu to pro mě bylo obtížné, protože se člověk musí přemáhat, na druhou stranu to byla herecká výzva,“ připustil Martin Myšička. „Vše ztěžoval fakt, že Zuzana Vejvodová byla v době natáčení těhotná, což bylo, zvlášť v situacích, kdy na sebe máme být oškliví, o to těžší.“ (My z Ulice, str. 63)

Martin Myšička na premiéře filmu Šarlatán
Martin Myšička na premiéře filmu Šarlatán | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Mnozí fanoušci Ulice jistě uvítali pomstu, kterou si pro Eliáše připravil Libuščin táta, velký Boris (Andrej Hryc). Když se dozvěděl, co zeťák jeho dceři provádí, dal mu pořádně za vyučenou, div z něj nevymlátil duši. Eliáš nakonec požádal o rozvod, ale Libušce trvalo ještě dlouho, než se dala dohromady a dokázala s ním nějak normálně komunikovat – musela to zvládnout už kvůli synkovi.

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-724-3616-3.