Zpátky do minulosti s Ulicí: Odmítnutá Anča obvinila Bedřicha ze znásilnění a zavolala na něj policii

Zpátky do minulosti s Ulicí: Odmítnutá Anča obvinila Bedřicha ze znásilnění a zavolala na něj policii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Málokdo by Aničku v začátcích seriálu označil za kladnou postavu. Vůbec to nebyla ta sympatická máma, která by se rozdala pro druhé. Jednala bez rozmyslu, odsuzovala lidi, aniž by je znala, byla sobecká, zahořklá, ba i prolhaná. Nástup do Království hraček svému budoucímu muži pořádně znepříjemnila.

Anička nebyla vždy ta milá máma, kterou známe dnes

Je zajímavé sledovat, jak se postavy z Ulice v průběhu let mění. Aničku Liškovou by kdekdo označil za laskavou, starostlivou ženu, která se obětuje pro druhé. Rodina je jí vším a nejvíc ji naplňuje péče o ty nejmenší a nejzranitelnější. Proto nedávno skončila v milovaném bistru a rozhodla se pracovat v domově s dětmi. Možná si už ani nevzpomenete, jak příšerná ženská to byla v počátcích seriálu – umanutá, nepřející, dokonce i zlá.

Pamatujete, jak tenkrát nastoupil do Království hraček bývalý trestanec Bedřich Liška? Anička okamžitě podlehla předsudkům a odsoudila ho dřív, než mu dala šanci se projevit. Byl to zkrátka kriminálník a vrah a ona se nezdráhala to o něm všude rozhlašovat. Kdykoli se ve firmě semlelo něco podezřelého, hned měla jasno, kdo je vším vinen.

Když se např. objevil dealer s pánvemi a ona si chtěla jednu koupit, zjistila, že jí zmizela peněženka se dvěma tisíci. Pochopitelně obvinila Bedřicha z krádeže, ačkoli neměla důkaz. Peněženka se zmíněnou částkou se později našla pod jejím pracovním stolem, ale zajímavé bylo, že druhá taková byla nalezena v Brně, omylem přibalená k zásilce, kterou Anička vybavovala. V té však bylo pouze devět stovek a jí nezbývalo než přiznat, že si vymyslela vyšší částku kvůli pojišťovně. První peněženku narafičil pod stůl Hrihorij, aby hádky skončily a ve firmě byl zase klid.

Anička se za ta léta hodně změnila.
Anička se za ta léta hodně změnila. | Zdroj: TV Nova

Ublížení lidé ubližují ostatním

Bedřich v tom byl nevinně a Aniččin přístup k němu se postupně změnil. Čím dál více se k němu upínala a zahrnula ho péčí, o níž netušil, jak s ní naložit. Anča se do něj zamilovala, ale on tehdy toužil po Zuzaně. Také to Aničce vpálil do tváře poté, co ji jednou vzal na večeři, aby se jí za její starostlivost nějak odvděčil.

Když se z večeře vrátili do jeho bytu a ona se tam začala svlékat, už to zkrátka nevydržel a odmítl ji. Ublížená Anča si naplánovala drsnou pomstu – obvinila ho ze znásilnění. Dokonce zavolala policii a chudák Bedřich byl na osmačtyřicet hodin zadržen. Při rekonstrukci činu se Anča naštěstí přiznala, že si vše vymyslela.

Anička se stala vzorem pro spoustu divaček

Napětí mezi Aničkou a Bedřichem zmizelo teprve, když mu začala nesobecky pomáhat s Františkem. Na drogově závislou Zuzanu se nedalo v ničem spolehnout. Anička naproti tomu byla oporou jak Bédovi, tak Frantovi, jenž si ji rychle oblíbil. Z protivné ženské se stala ochotná a vlídná. Bedřich si to časem také uvědomil a požádal ji o ruku. Následovalo manželství plné radostí i starostí, do něhož přibyly osvojené děti i bolestné zrady a neúnosné nevěry. V čem se Anička podle své představitelky Ljuby Krbové za ta léta změnila nejvíc?

Emancipovala se. Sympaticky. Zvládla situaci, kdy jí nejlepší kamarádka přebrala muže, a udržela rodinu i slušné vztahy mezi všemi zúčastněnými. To by zahořklá stará panna ze začátku seriálu asi nedokázala.

Zdroje článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 13–22. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • Autorský text