Masakr v Port Arthur dostane filmové provedení, natáčení právě probíhá

Masakr v Port Arthur dostane filmové provedení, natáčení právě probíhá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Připravovaný snímek ponese název Nitram, tedy Martin pozpátku. Právě tak se jmenoval nejbrutálnější masový vrah novodobých australských dějin. Film, který bude věnován jeho řádění v Port Arthur, již nyní sklízí kritiku.

Série vražd se odehrála 28. a 29. dubna 1996 v městečku Port Arthur na jihovýchodě Tasmánie. Tehdy 28letý Martin Bryant v oblasti bývalé trestanecké kolonie a turistické středisku zavraždil 35 lidí a dalších 23 vážně zranil. Incident v Austrálii odstartoval zbrojní revoluci, která měla zpřísnit podmínky pro držení zbraní. Bryantovi byla diagnostikována mentální retardace, jeho IQ bylo 70, přesto měl zbraně v držení legálně. Navzdory mentální nezpůsobilosti byl odsouzen k 35 doživotním trestům bez možnosti propuštění. 

Celovečerní snímek režíruje Justin Kurzel, v jehož filmografii nalezneme Assassin´s Creed (2016) a také Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (2019), který podobně jako Nitram vypráví příběh jednoho z nejznámějších australských zločinců. V hlavní roli vraha se představí Caleb Landry Jones (Stonewall, Městečko Twin Peaks). Vedle něho zazáří také Judy Davis (Švadlena, Dark Blood), Essie Davis (Hra o trůny, Než skončí léto) nebo Anthony LaPaglia (Na plný pecky, V mužském objetí). Scénář zpracoval Shaun Grant, autor jedné z epizod MINDHUNTER: Lovci myšlenek a také scénáře pro Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy. 

Uvedení očekáváme v roce 2021, kdy si připomeneme 25. výročí masakru, již nyní ale tvůrci čelí pořádné porci kritiky. Je to téma, které vyvolává množství kontroverzí a jakkoli zmiňovat vrahovo jméno je stále tabu. O tom dostatečně vypovídá fakt, že natáčení neprobíhá přímo v Tanzánii, kde by mohlo budit příliš mnoho vášní, ale v australské Victorii. Na svém Twitteru se vyjádřil jeden z přeživších, australský spisovatel Justin Woolley. „Bylo mi 12 let, když se mě ten muž snažil zastřelit. Naše rodina měla neskutečné štěstí, že jsme všichni vyvázli. Nezajímá mě ‘objevování téhle temné kapitoly australské historie’ nebo muže, který to udělal,“ zveřejnil na svém profilu.