Creed či Rocky: Nová krev. Jak se neoficiální pokračování legendární řady postaralo o ocenění Stallona

Creed či Rocky: Nová krev. Jak se neoficiální pokračování legendární řady postaralo o ocenění Stallona
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
„Rocky“ je bezpochyby nejlegendárnější řada sportovních filmů. Sylvester Stallone, jakožto autor scénáře i hlavní hrdina, se díky těmto filmům stal světoznámou hvězdou, filmy i hudba byly oceněny různými prestižními cenami. Jen Stallone sám zůstal bez ceny. Až do roku 2015.

Creed – Rockyho dědictví

Roku 1998 navštíví Creedova vdova Adonise „Donnieho“ Johnsona, nemanželského syna zesnulého bývalého šampiona v těžké váze Apolla Creeda, jenž se nachází v Zadržovacím středisku pro mladistvé. Mary Anne nabízí, že by si ho adoptovala.

O sedmnáct let později Donnie opustí svou pozici odborníka na finance a chce se stát boxerem. Mary Anne, jejíž manžel přišel o život v boji proti Ivanovi Dragoovi před 30 lety, je rozhodně proti. Donnie se přestěhuje do Philadelphie, aby ho mohl trénovat Rockyho Balbou, starého přítele jeho otce. Po menších pochybnostech se Rocky přeci jen rozhodne mu pomoct a udělat z Donnieho profesionálního boxera.

Zdroj: Autor: f11photo / Shutterstock

Donnie, který nyní bojuje pod jménem „Hollywood Donnie“, se rychle stane známým jménem, především protože se lidé časem dozví, že se jedná o nemanželského syna Apolla Creeda. Rocky mezitím přijme hovor od mistra světa v těžké váze „Pretty“ Rickyho Conlana. Nabídne Rockymu, že se Donnie může stát jeho posledním soupeřem před sportovním důchodem, za předpokladu, že si změní jméno na Adonise „Hollywood Donnie“ Creeda. Donnie jméno i výzvu příjme.

Rocky později zjistí, že má Non-Hodgkinův lymfom. Kvůli jeho diagnóze a skutečnosti, že jeho nejlepší přítel a švagr Paulie, Adrianův bratr, je nyní pohřben vedle Adriany, je konfrontován s vlastní smrtí. Donnie si všimne, jak je Rocky zdrcen devastující diagnózou, a požádá ho, aby vyhledal léčbu.

Donnie nyní bojuje s Conlanem v jeho rodném Liverpoolu. Existuje mnoho paralel k prvnímu boji mezi Apollem a Rockym před 40 lety. Než vstoupil do ringu, Donnie obdržel dárek od Mary Anne, nové šortky s americkou vlajkou (podobné těm, které nosil Apollo a později Rocky). Publikum je nečekaně na Donnieho straně, ale bude tato podpora stačit k vítězství?

Stallone perlil ve vedlejší roli   

Veškeré filmy z řady „Rocky“ jsou velmi oblíbené a úspěšné u diváků. Přesto nedokázalo žádné z oficiálních pokračování dosáhnout na úspěch prvního dílu. Ten se mohl totiž radovat z deseti nominací na Oscara, při kterých i tři ceny vyhrál. Sylvester Stallone byl sice nominován na Oscara i na Golden Globe, jenže cenu nevyhrál.

Ve filmu „Creed“ si Stallone zahrál Rockyho již po sedmé, tentokrát ale poprvé jen ve vedlejší roli. Jako boxer v důchodu a provozovatel restaurace se zde stal trenérem mladého Donnieho Creeda. A přesně tato role moudrého a motivujícího mentora vyvrcholila v ocenění Stallonova hereckého výkonu. Nejen, že roku 2016 konečně vyhrál Golden Globe, na Zlatých malinách si vysloužil „Razzie Redeemer Award“ (jedinou pozitivní Zlatou malinu za vynikající hraní, kterou dostávají herci, kteří v minulosti obdrželi Zlatou malinu za nejhorší herecký výkon).

Kritiky byl film vnímán celkově pozitivně. Na Rotten Tomatoes se film dokonce vyšplhal na 95 %.  

Zdroj:

  • autorský text