Denny Ratajský z Ulice hrál hasiče, přestože se bál výšek. Zazářil i ve filmu o Janu Palachovi

Denny Ratajský z Ulice hrál hasiče, přestože se bál výšek. Zazářil i ve filmu o Janu Palachovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hereckou kariéru zahájil Denny Ratajský rolí vraha v Četnických humoreskách. V Ulici ztvárnil hasiče, ačkoli měl hrůzu z výšek. Ani v dramatu o Janu Palachovi se mu nedostalo zrovna kladné postavy, zahrál si poručíka Bendu. Alespoň mohl spolupracovat s Ivanem Trojanem a získat skvělou zkušenost.

Ze sympaťáka se vyloupl tyran

Aleš Vašečka vstoupil do života Gábiny Pumrové zajímavým způsobem – trochu jako z akčního filmu. „Aleš, povoláním hasič, mi sundal Šímu ze stromu. Začali jsme se spolu vídat. Aleš nám do života vnesl disciplínu, která hlavně Šímovi bez táty trochu chyběla. Aleš a Šíma spolu měli hezký vztah a já jsem byla ráda, že můj syn má nějaký mužský vzor. Té disciplíny ale začalo být bohužel trochu moc. Aleš měl rád svůj styl a nebyl rád, když někdo měnil jeho návyky nebo se jim nepřizpůsoboval. Na konci se k tomu ještě přidala žárlivost a bylo vymalováno.“ (My z Ulice, str. 108)

Z původně sympatického zachránce, jenž okouzlil také Irenu Landovou, se tedy vyklubal nesnesitelný pedant, který chtěl mít Gábinu neustále pod kontrolou. Začalo mu vadit všechno, dokonce i způsob, jakým si Šimon uklízel hračky. Na denním pořádku byly manipulace, výhrůžky… Když Aleš zamkl Gábinu v bytě, byla to poslední kapka. Naštěstí ji Hynek vysvobodil.

Představitel hasiče měl strach z výšek

Obsadili mě do role hasiče, přestože mám strach z výšek. To byl třeba můj první natáčecí den, kdy jsem měl zachraňovat koťátko ze stromu nebo něco takového, no nebylo to moc příjemné, upřímně,“ přiznal herec Denny Ratajský v pořadu Alex a host. „Ten první natáčecí den mě malinko zarazil. Bál jsem se, abych tam neměl další takové eskapády. Ani jsme to ale moc dlouho netočili, byli na mě hodní.“

Aleš a Gábina
Aleš a Gábina | Zdroj: TV Nova

Nekonečné seriály se považují za něco méněcenného, co herec vezme, jen aby měl z čeho zaplatit složenky. Představitel Aleše nicméně potvrdil, že je to velká dřina. Ono se to nezdá, ale odehrát večer představení a pak se ještě učit např. deset stran textu na další den, to je docela nápor.

Je to o velkém soustředění a koncentraci, kolikrát je to těžké, když je člověk unavený.

Převážně divadelní herec a milovník stepu

Zdeněk Denny Ratajský strávil jako Aleš v Ulici asi dva roky. Začínal jako vrah v Četnických humoreskách, kam se dostal na doporučení Tomáše Töpfera, s nímž tenkrát účinkoval v Divadle Na Fidlovačce. Jako dítě byl Denny poměrně hyperaktivní a přebytečnou energii se snažil vyčerpat sportem a tancováním. Přes to se postupně dostal až k herectví, ale jeho doménou je divadlo a step.

Zahrál si také v životopisném dramatu Hořící keř (2013) o Janu Palachovi polské režisérky Agnieszky Holland, a sice pomocníka majora Jireše, jehož ztvárnil Ivan Trojan. Ti dva si při natáčení skvěle sedli, spolupráce byla pro Dennyho velmi inspirativní. „Většího profesionála jsem nezažil. Ivan byl opravdu připravený, až mi bylo někdy hloupé, když mi třeba něco vypadlo. Bylo to pro mě i trošku stresující, ale obrovská zkušenost.“

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • region.rozhlas.cz