Rocky: Možná nejslavnější sportovní film, jaký byl kdy natočen, ze Sylvestera Stalloneho udělal superhvězdu

Rocky: Možná nejslavnější sportovní film, jaký byl kdy natočen, ze Sylvestera Stalloneho udělal superhvězdu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od nízkorozpočtového filmu nečekali nic tvůrci ani diváci. Nakonec si všichni postavu Rockyho Balboa a poutavý příběh, který si napsal sám herec, zamilovali. Pro amerického svalovce to byl úspěch v hodině dvanácté.

Ve filmech se objevoval od šedesátých let, ale šlo většinou o malé role ve filmech pochybné kvality. Nakonec skončil s bankovním účtem, na kterém měl sto dolarů, a jeho manželka otěhotněla. Jedinou možnost, jak se konečně prosadit, viděl v napsání vlastního scénáře. Jednou v noci se díval na zápas v těžké váze, kde proti sobě nastoupili Muhammad Ali a Chuck Wepner zvaný The Bayonne Bleeder. Bleederovi nikdo nedával šanci, ale Sylvestera uchvátil svou odvahou a odhodláním, se kterým vydržel 15 kol v ringu. A nápad na film byl na světě.

V původním scénáři byly provedeny velké změny

Stallone první scénář napsal za tři a půl dne, měl pouhých 90 stránek. K jeho napsání se zavřel do hotelového pokoje, aby ho nikdo nerušil.

Cesta k realizaci jeho snu nebyla ale nijak snadná. Z původního děje zůstalo nakonec asi 10 % a až na devátý pokus konečně vzniklo dílo, které bylo připravené k realizaci. Film tak mohl mít úplně jiný děj. V první verzi byla Adrian Židovka, která žila jen se svou matkou a ta Rockyho nenáviděla. Mickey byl krutý rasista a Apollo byl Jamajčan. Rocky si nakonec místo boxování otevřel s ženou obchod se zvířaty.

Dokonce i své obsazení si musel tvrdě prosadit. Pro filmové studio nebyl dostatečně známý, do role si představovali Burta Reynoldse, Ryana O'Neala nebo Jamese Caana a nabídli Sylvestrovi 75 000 dolarů za scénář. Stallone vycítil, že je příběh smolařského boxera zaujal a nenechal se vyšachovat ze hry. Nakonec se nabídka vyšplhala na 340 tisíc dolarů. Neustoupil. Jeho příběh byl o člověku, který se nikdy nezaprodá a překoná neuvěřitelné překážky. A on chtěl být jako on. Od svých požadavků neustoupil a byl připravený i na to, že z jeho snu nic nebude.

Spletl se. Film místo dvou milionů dostal pouze rozpočet milion dolarů a snížena byla i nabídka za scénář, ale role byla jeho.  

V prvním návrhu se hlavní postava jmenovala Robert Balboa, ale Stallone se inspiroval Rockym Marcianem a vylepšil to. Dokážete si představit, že by se film jmenoval jednoduše Robert?

Stallone se ukázal jako bystrý vyjednavač

Stalloneho příjem za Rockyho byl nakonec pouhých 20 000 dolarů za scénář a 350 dolarů denně během natáčení. Vyjednal si ale také 10 % z hrubého příjmu filmu, což znamená, že vydělal kolem 22 milionů dolarů.

Další role

Pro roli Adrian byla Carrie Snodgress první volbou, ale požadovala příliš mnoho peněz. Susan Sarandon se také zúčastnila konkurzu, ale pro tuto roli byla považována za příliš sexy. Talia Shire přišla na poslední chvíli a zachránila situaci. Dostala malou částku z rozpočtu na to, aby šla do sekáče a vybrala nějaké oblečení, které bude pro Adrian typické. Přinesla klobouk, brýle a kabát. Zbytek jejích kostýmů byly její vlastní šaty.

Pro roli Paulieho Stallone původně myslel na Harveyho Keitela, ale producenti chtěli od začátku Burta Younga.

Točilo se ve Philadelphii

Než se John G. Avildsen upsal jako režisér filmu, nikdy neviděl boxerský zápas nebo boxerský film, ale miloval příběhy smolařů. Když podepsal spolupráci, odjel do Philadelphie na průzkumná místa a řekl, že je to to pravé místo pro takový film.

Ale producenti filmu chtěli natáčet v LA, aby udrželi nízké náklady, protože byli osobně odpovědní za jakékoli náklady, které by přesáhly rozpočet 1 milion dolarů přidělený studiem. Avildsen a Stallone byli neústupní ohledně místa natáčení a vyhráli.

Stallone zapojil do filmu i rodinu

Rozpočet filmu byl nízký, a proto Stallone zaplnil některé vedlejší malé role členy rodiny. Například jeho bratr Frank hraje jednoho z pouličních zpěváků, jeho táta je časoměřičem v závěrečném zápase na konci. A jeho tehdejší žena, Sasha, byla fotografkou na natáčení.

Něco navíc

Rockyho pes ve filmu, Butkus, byl skutečným psem Stalloneho. Před prodejem scénáře Rockyho bojoval o každý dolar a musel prodat svého milovaného psa za 40 dolarů. Když konečně dostal peníze, psa vykoupil za 3000 dolarů zpět.

Rozpočet byl nepatrný, takže herci neměli žádné obytné přívěsy na place. Chyběl i luxusní catering. Natáčení trvalo pouhých 28 dní a celou dobu herci jedli levnou pizzu a cheeseburgery. Režisér Avildsen neměl oficiální povolení k natáčení ve městě, takže se svým štábem projížděl ulicemi města v dodávce. Když našli zajímavé místo, natočili záběr a honem jeli pryč.  

Stallone v roce 2019
Stallone v roce 2019 | Zdroj: Arp/ Depositphotos

Zajímavosti

  • Ústřední píseň filmu „Gonna Fly Now“ napsal Bill Conti a píseň byla číslem jedna v žebříčku Billboard Hot 100.
  • Rocky získal tři Oscary, včetně nejlepšího filmu a nejlepšího původního scénáře.
  • Rocky byl prvním sportovním filmem, který kdy získal Oscara za nejlepší film.
  • Filmy Rocky celosvětově vydělaly přes 1 miliardu dolarů.
  • Umělec, který vytvořil plakát k prvnímu filmu Rocky, namaloval šortky červeně s bílými pruhy, namísto bílé s červenou. Tato chyba nebyla opravena, protože si to studio nemohlo dovolit.
  • Majitel stánku, který hází Rockymu pomeranč ve slavné scéně tréninkového sestřihu, netušil, že je natáčen.
  • Dvě želvy, které Rocky chová ve svém bytě, se jmenují Cuff a Link. Stallone si je po skončení natáčení nechal a dožili se přes 20 let.
  • Scéna, kdy Rocky vyběhne po schodech Philadelphia Museum of Art, nebyla původně ve scénáři. Ikonickou scénu Rockyho vybíhajícího po schodech improvizoval Stallone.

Film je ve vysílání na Prima COOL 16. 6. večer a na Prima Max 17. 6. dopoledne.

Zdroje článku: