Nejzásadnější momenty 18. sezóny Ulice: Šimonova šikana, příchod Tomáška a návrat Hynka

Nejzásadnější momenty 18. sezóny Ulice: Šimonova šikana, příchod Tomáška a návrat Hynka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jedním z nejvýraznějších témat 18. sezóny Ulice byla Šimonova šikana ze strany starších spolužáků, jíž chtěl seriál upozornit na hrůzy, které se odehrávají na školách. Šíma na kluky namířil Jirkovu zbraň, což vyústilo mj. v příchod ambiciózního novináře Tomáška. Později se v Ulici objevil i Hynek.

Šimon má za sebou perný rok

Stěhování z Berlína do Prahy bylo pro Šimona (Jakub Krause) těžké samo o sobě. Tenkrát na podzim netušil, že jeho nástup do školy všechno ještě zhorší. Celé týdny musel čelit stále odpornější šikaně ze strany deváťáků Romana (Stanislav Havrda) a Viktora (Martin Chmelík), kteří ho ponižovali, brali mu svačiny i peníze a nutili ho dělat strašlivé věci, např. zmlátit mladšího kluka.

Dlouho zadržovaný stres a bolest z nekonečného utrpení vedly k tomu, že Šimon zazmatkoval a ve zkratu se chopil Jirkovy zbraně. Nemuselo k tomu dojít, kdyby se dokázal svěřit blízkému člověku a požádat o pomoc. On se však za to, co mu starší kluci prováděli, příliš styděl. Navíc by si připadal jako bonzák a srab, kdyby na ně žaloval. A tak ani Gábina, ani Jirka netušili, co se vlastně se Šímou děje. Viděli jen, že je drzý, málomluvný a ustavičně podrážděný.

Šikana zvedla diváky ze židle

Když Šimon přinesl do školy zbraň a namířil ji proti svým tyranům, vyvolalo to pozdvižení nejen v samotné Ulici, ale i mezi diváky, kterým takový vývoj událostí připadal přes čáru. Není přece možné ukazovat dětem, že by se krizové situace měly řešit tak dramatickým způsobem! To, jak seriál vyhrotil situaci a jak drastické řešení nabídl, zkrátka způsobilo mezi rodiči poprask.

Cílem tvůrců nicméně bylo ukázat věci tak, jak by se skutečně mohly odehrát v reálném životě. Hrůzy, jaké se dějí na českých školách, nejsou o nic jemnější. Seriál navíc přizval k diskuzi odborníky na dané téma, Báru Pšenicovou z organizace Nevypusť duši a Filipa Kadlece z Proxima sociale, kteří v reportážích na Nova.cz probírali řešení konkrétních případů.

Příchod nové postavy a návrat staré

Mezi nejzásadnější momenty osmnácté sezóny Ulice nepatří jen samotná Šimonova šikana, ale také s ní související příchod nové postavy – redaktora Dalibora Tomáška (Petr Uhlík), pro něhož kauza kolem zbraně znamenala obrovskou příležitost.

Šimonovu riskantní akci ve škole nejhůř odnesl Jirka Herman (Jan Holík), jenž byl postaven mimo službu a musel s napětím vyčkávat, až GIBS uzavře vyšetřování. Protože svou prací doslova dýchal, bylo pro něj nepředstavitelně těžké sedět doma a nic nedělat. Mohl ale o to pozorněji dohlížet na Šimona, jemuž brzy začal ustavičný dozor vadit. Kromě toho měl vůči Jirkovi černé svědomí. Časem si umínil, že chce začít bydlet s tátou, a tak se po několika letech vrátil do seriálu i Hynek Urban (Roman Vojtek). Ten začal výrazně zasahovat do synovy výchovy a nově nastavená pravidla způsobila, že Šimon opět zatoužil po bydlení u mámy.

Na konci osmnácté sezóny oslavili Jirka s Gábinou první výročí. Radostnou událost doplnila báječná zpráva o tom, že se Jirka bude moct vrátit do práce, i když zatím nemůže vyšetřovat vraždy. Vypadá to, že se pro tuhle rodinu vše v dobré obrací.

Z Jirky a Tomáška budou možná ještě přátelé.
Z Jirky a Tomáška budou možná ještě přátelé. | Zdroj: TV Nova
Zdroje článku:
  • Presskit Nova,
  • autorský text