Zbraň ve škole v Ulici: Poučné situace pro každého, kdo by ve škole přišel do styku se šikanou?

Zbraň ve škole v Ulici: Poučné situace pro každého, kdo by ve škole přišel do styku se šikanou?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šikana Šimona v Ulici vyústila v nečekané drama, když Hermanovou zbraní mířil na své agresory Viktora a Romana a pak i na ředitele školy. Naštěstí byl Šimon natolik duchapřítomný, že předtím ze zbraně vyndal všechny náboje, což přinejmenším Herman bere jako polehčující okolnost.

Každopádně je tato dějová linka dobrým ponaučením pro všechny, kteří by mohli podobnou situaci zažít, ať už z jakéhokoliv úhlu pohledu.

Pach zbraně donesené do školy ze školních chodeb jen tak nevymizí

Šimon se rozhodl šikanu řešit velmi neobvykle, a to tak, že do školy přinesl střelnou zbraň svého oblíbence Jirky. Každý, kdo celou dějovou linku Šimona jen trochu sledoval, si možná říká, proč se za celou dobu někomu nesvěřil? Nebylo by lepší, kdyby zašel za ředitelem a šikanu mu oznámil? Nebo se bál, že mu ředitel nebude věřit, a on si pak žalování ještě více odnese? Tak proč alespoň něco neřekl své mámě, dědovi nebo Jirkovi? Každý by přece udělal maximum pro to, aby Šimona ochránil.

Jenže Šimon čelil šikaně poprvé. Možná kdyby v sobě dříve našel sílu se agresorům postavit, nemusela by věc skončit trojkou z chování. To je však to poslední, co Šimona trápí. Teď je mu hlavně trapně. Neví, co bude, až zase bude chodit do školy. Postaví se spolužáci za něj? Šimon je introvertní a nedávno na školu přestoupil, a proto v ní nemá zázemí, které by mu návrat usnadnilo.

Šimon byl pro útočníky až příliš snadnou obětí. Zrovna neprocházel nejlehčím obdobím. Nedávno se přestěhoval z Německa a vážně onemocněla jeho máma, přestoupil na novou školu a řešil vztahové problémy. Když přišel do rány dvěma školním agresorům, prakticky neměl moc šancí, jak riziko odvrátit.

Smutné je, že se za Šimona nepostavili ostatní 

Šimon bere trojku z chování jako nutné zlo. Více ho trápí to, že Hermanovi způsobil problémy v práci. Nechtěně tím nahrál dědovi do karet. Mastný se teď může přetrhnout, aby neustále připomínal, že za celou situaci může vlastně Herman, který zbraň ke Gábině domů neměl vůbec nosit. Možná neměl. Ale jak ho mohlo napadnout, že Šimon zazdil školu a schovává se u sebe v pokojíčku?

Celé se to seběhlo velmi nešťastně. Možná až překvapivě agresory hájí Magda, která se nedávno s Prokopem pohádala o tom, jestli mají Roman a Viktor dostat trojku z chování, která ovlivní jejich postup na střední. To myslí vážně? Šikana by jim tedy měla jen tak projít? V tomhle se nejspíš diváci s Magdou neshodnou. 

Jedinou zastánkyní Šimona byla paradoxně Romanova sestra. Zdroj: TV Nova

Ulice může být pomocnou berličkou pro ty, kteří zažívají něco podobného, i pro ostatní, kteří situaci zatím jen nečinně přihlížejí. Je totiž lepší udělat aspoň něco, jako jít podezření na šikanu nahlásit, než se svézt na vlně agresorů. To těm dětem nebyly nucené zápasy, které Viktor a Roman pořádali, proti srsti? A proč lépe nezasáhla sestra jednoho z útočníků?

Teď už je však všechno marné. Šimonovi nezbývá než si do posledního sousta sníst vše, co navařil. 

Zdroje článku: