Jakub Kraus alias Šimon se s rolí šikanovaného popral na jedničku

Jakub Kraus alias Šimon se s rolí šikanovaného popral na jedničku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vypořádat se s rolí šikanovaného a zoufalého chlapce jistě nebylo pro mladého a nezkušeného herce Jakuba Krause nic jednoduchého. S pomocí skvělých hereckých kolegů a profesionální koučky však tento náročný úkol zvládl. Ačkoli diváci si o tématu šikany samozřejmě nemyslí nic pěkného…

Tohle se tvůrcům Ulice nepovedlo, prohlašují diváci

V poslední době se Ulice točila hlavně kolem drsné šikany Gábinina syna Šimona. Diváci už začínali být otrávení nejen z toho, jak dlouho se frustrující dějová linka táhne. Objevovaly se i názory, že způsob, jakým Ulice šikanu podala a vyřešila, rozhodně nebyl správný.

Mnozí označili danou zápletku za návod pro agresory. Jiní měli výhrady vůči tomu, jak daleko seriál zašel, aby vyjádřil zoufalství a bezradnost šikanovaného. Vzít do školy střelnou zbraň a ohrožovat jí spolužáky, to už byl pro některé opravdu silný a nepřípustný kalibr.

Šimonův příběh byl konzultován s odborníky. Zdroj: TV Nova

S velkým nadšením se nesetkaly ani následující díly, v nichž se řešilo potrestání všech zúčastněných. Vyšuměla celá kauza nakonec až příliš rychle a jednoduše? V mnoha směrech nepochybně bude mít nějaké důsledky. Těsně před Vánoci se někteří rodiče i profesoři ohradili proti tomu, aby jel Šimon na školní lyžák. Nadále ho tak trestali za něco, za co už podle Gábiny dostatečně potrestán byl. Navíc, on byl přece obětí dlouhodobé a ohavné šikany, proč by měl nadále trpět a být vyčleňován z kolektivu? Naštěstí přišla Romanova sestra s peticí, v níž pana ředitele žádala o Šimonovu účast na lyžáku. Prokop tedy svolil a mladíkovi bylo umožněno jet.

Stále je ale předčasné říkat, že se vše v dobré obrací, jelikož aféra kolem zbraně přitáhla pozornost dotěrného novináře Tomáška, jenž se rozhodl v sérii článků rozebrat celou Gábininu rodinu.

Co si o roli šikanovaného myslí představitel Šimona?

Fyzické a psychické týrání, dlouhodobý stres, odsuzování ze strany veřejnosti, hádky s rodinou, a nakonec i nešťastná zbraň, která to celé završila – tohle všechno jsou situace, jež se mladým a nepříliš zkušeným hercům určitě nenatáčely snadno. Jakub Krause (Šimon Urban), Stanislav Havrda (Roman) a Martin Chmelík (Viktor) proto ocenili asistenci herecké koučky. Ta se vždy účastní natáčení vypjatých scén, aby dětským hvězdám profesionálně pomohla vyrovnat se s emocemi a prožitky.

„Já jsem se se šikanou osobně nesetkal, takže to pro mě byla herecky zajímavá zkušenost. Nevnímám to jako negativní zážitek,“ vyjádřil se k natáčení Jakub Krause a dodal: „Vztah s mými seriálovými šikanátory je ve skutečnosti dobrý. Standa s Martinem jsou hodní a pohodoví kluci.“

Fakt, že Šimonova šikana v Ulici způsobila tak velký poprask a vyvolala nespočet protichůdných názorů, na jednu stranu dokazuje, že Jakub Krause a jeho herečtí kolegové zahráli své role velmi přesvědčivě.

Teď už snad bude lépe. I když… Zdroj: TV Nova
Zdroje článku: