Ty nejlepší filmy aneb které snímky ocenili čeští diváci

Ty nejlepší filmy aneb které snímky ocenili čeští diváci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ty nejlepší filmy můžeme posuzovat různě, například podle počtu cenných oscarových sošek. My se dnes podíváme na vkus českých diváků. Které filmy zabodovaly dle hodnocení na Československé filmové databázi?

Zelená míle

Pomyslnou bronzovou medaili si v hodnocení tuzemských filmových fanoušků odnesl film Zelená míle. V roce 1999 jej natočil Frank Darabont na motivy románu Stephena Kinga. V hlavní roli exceloval Tom Hanks.

Příběh retrospektivně vypráví osud bývalého vězeňského dozorce, toho času již stárnoucího muže žijícího v pečovatelském domě. Ten svou vězeňskou kariéru strávil na pavilonu E mezi nejtěžšími zločinci.

Jeho život se zásadně změní, když se potká s vězněm jménem John Coffey. Ten je, podobně jako všichni ostatní, obviněn ze závažného činu. Jen se zdá, že v tomto případě by vše mohlo být jinak. Může se pozemská spravedlnost mýlit a bude Coffey nakonec kráčet po obávané „zelené míli“?

Forest Gump

Film natočil v roce 1994 Robert Zemeckis a do hlavní role režisér obsadil opět talentovaného Toma Hankse. Snímek vznikl na motivy knihy amerického spisovatele Winstona Grooma.

Forrest Gump je prosťáček, který navzdory svému nízkému intelektu prožívá pozoruhodně pestrý život. A divák s ním. Prostřednictvím filmu můžeme s lehkostí sledovat plejádu těch nejvýznamnějších událostí druhé poloviny 20. století.

Do toho se titulní hrdina velmi úspěšně drží rady své maminky: Pokud se dostane do problémů, měl by utíkat. Což využívá bohatě, avšak také on se dopracuje k tomu, že útěk není řešením vždy a dojde i na hlubší úvahy o lidském bytí.

Vykoupení z věznice Shawshank

Na špici žebříčku se suverénně drží snímek Vykoupení z věznice Shawshank. Film z roku 1994 vznikl též pod režijní taktovkou Franka Darabonta. Předlohou mu opět byl román téhož názvu od Stephena Kinga. V hlavních rolích se objevili Morgan Freeman a Tim Robbins.

Strhující příběh ukazuje sílu přátelství, jež mělo šanci vzniknout v extrémních podmínkách. Jeden je odsouzený na doživotí, druhý podezřelý z vraždy. Andy je však obviněn křivě. Ve vězení musí snášet šikanu a podaří se mu zaplést se i do kauzy praní špinavých peněz, v němž má prsty ředitel věznice.

Do toho Andy plánuje a léta pečlivě chystá svůj útěk. Podaří se mu skutečně jeho vykoupení z věznice Shawshank?