To nejzajímavější, co nabízí TV Prima nadcházející týden

To nejzajímavější, co nabízí TV Prima nadcházející týden
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nezvykle zajímavý ruský film vezme diváky na výlet do kosmu a je to trochu drsnější podívaná, než jakou nám naservírovali američtí filmaři ve filmu Apollo 13. S Clintem Eastwoodem si prožijeme jednu hodně nebezpečnou loupež a král thrillerů Leonardo DiCaprio se ocitne v blázinci na ostrově.

Čas dobyvatelů – úterý 8. 8. 2023, Prima Max 13.20

Trošku skromnější, ale i tak hodně zajímavý ruský film o dobývání vesmíru. V roce 1963, v době vrcholu studené války a závodů v dobývání kosmu mezi SSSR a USA, plánují Rusové výstup kosmonautů do vesmíru z lodi Voschod-2. První prototyp bezpilotní družice bude určen k testování. Start Voschodu s posádkou je určen na rok 1967.

Američané však oznámí, že také chystají výstup do vesmíru. Sověti samozřejmě nemohou připustit, aby Amerika utrhla toto prvenství. Sověti se rozhodnou vyslat loď s kosmonauty již v roce 1965, aby si SSSR zajistil světové prvenství. V plánu je i výstup do vesmíru.

Pro nebezpečný let jsou vybráni dva zkušení piloti, vojáci Alexej Leonov a Pavel Beljajev. Konstrukční kancelář Sergeje Koroljova urychlí práce. Bezpilotní družice je vynesena na orbit, kde simuluje pokusný výstup, ale nakonec se družice na oběžné dráze rozpadne. Příčina je nejasná. Není tak jasné, zda družice s posádkou pokus přežije.

Konstruktér Koroljov nechce riskovat životy kosmonautů, ale vedení SSSR trvá na svém a muž je pod silným tlakem. Voschod-2 je dokončen „horkou jehlou“. Skafandry jsou podle pilotů nepohodlné a neohebné, ale jejich vývoj by zabral další dva roky. Kosmonauti jsou ochotni pro vlast riskovat, je jim jasné, že jinak by se do vesmíru nedostali.

18. března 1965 Voschod-2 s Leonovem a Beljajevem na palubě odstartuje z Bajkonuru. Let je normální a Voschod-2 dosáhne orbitu. Vesmírná mise se neobejde bez problémů, ale zkušení muži si s každým problémem poradí. Zvládnou problém se skafandrem během výstupu do vesmíru, otravu kyslíkem, otočení modulu i nefunkční automatické přistání.

Největší drama však prožijí až po přistání, kdy je záchranáři marně hledají a oni nemají vybavení pro pobyt v kruté zimně uprostřed lesů.

Absolutní moc – čtvrtek 10. 8. 2023, Prima Max 22.00

Luther Whitney (C. Eastwood) je zkušený zloděj a v prostorách oblíbeného muzea spřádá odvážný plán. Loupež je naplánovaná, dokonale profesionální a úspěšná. Jenže něco přece jen nevyjde podle plánu. Do sídla starého milionáře se náhle vrací jeho žena s milencem. Luther, který je v speciální místnosti domu, která slouží jak tajná místnost s ukrytými cenostmi, se stává nechtěným voyerem milostných hrátek milenců.

Jenže erotická předehra se rázem mění v krvavé divadlo. Skrytý zloděj jen zděšeně přihlíží sadistickým choutkám staršího muže a situace nedopadne pro ženu dobře. Celá věc je ještě komplikovaná tím, že jejím milencem je prezident a do akce se připlete i jeho ochranka, která usoudí, že je prezident v ohrožení života.

Napínavý příběh, který patří ještě do skupiny starších a poctivě natočených kriminálek plných akce a chytrých zápletek, si režíroval Eastwood sám a rozhodně stojí za připomenutí.

Prokletý ostrov – sobota 12. 8. 2023, Prima 22.55

Spolupráce Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria je sázkou na jistotu. Nejinak tomu bylo i při vzniku mrazivého thrilleru, ve kterém se federální agent Teddy Daniels vydává do věznice pro psychicky narušené zločince na ostrově Shutter Island. Vypadá to, že půjde jen o rutinní vyšetřování. Jenže atmosféra na ostrově brzy zhoustne. Jak Teddy postupuje kupředu, odhaluje stále otřesnější a temnější skutečnosti. Nakonec zjistí, že existují místa, která člověku už nikdy nedovolí odejít.

V průběhu vyšetřování, kdy se policisté snaží rozpoznávat pravdy od lží, se na ostrov snese mocný hurikán, který způsobí nepokoje mezi chovanci nápravného zařízení. Ti odříznou veškeré cesty, které vedou na pevninu.

Rachel Solandová uprchla z léčebny na ostrově a nejspíš se skrývá kdesi v okolí. Její zmizení z uzamčené místnosti nedokáže nikdo vysvětlit, nepomáhá ani její záhadný vzkaz. Daniels po příjezdu instinktivně vycítí, že v léčebně se děje cosi nekalého a že metody, které lékaři vedení doktorem Cawlyem (Ben Kingsley) aplikují na nedobrovolné pacienty, zdaleka nejsou v pořádku.
Film je adaptací stejnojmenného románu Dennise Lehaneho a jde o brilantní napínavou podívanou se silnou atmosférou. Tu podporuje perfekně zvolené prostředí skalnatého ostrova s nepříjemným počasím.

Zdroje článku: