Seriálové návraty: Historie i romantika, a především nadčasovost zapomenutých děl

Seriálové návraty: Historie i romantika, a především nadčasovost zapomenutých děl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Některé seriály už budete hledat marně, a zatímco se často potkáváme s projekty, které se na obrazovkách točí stále dokola, na řadu jiných se někde usazuje vrstva prachu a možná z pohodlnosti nikoho nenapadne, že by divákům udělaly radost.

Byly časy, kdy ČST v pondělí pravidelně uváděly slovenské inscenace a občas se na obrazovkách objevil i seriál ve slovenském znění. Nenásilnou formou jsme se tímto způsobem všichni naučili základy slovenského jazyka. Bohužel, na tento zvyk už žádná z televizních stanic po rozdělení Československa nenavázala.

Seriály z doby normalizace, které zpracovávaly historické téma, nemají punc propagandy režimu a nahlíží do doby, která stojí za připomenutí i dnes. A pamětníci si mohou připomenout i ty ve slovenštině.

Povstalecká história (1984)

Z dílny Andreje Lettricha pochází osmidílný výpravný seriál, který diváky vrací do první poloviny čtyřicátých let minulého století, kdy se chystá největší organizovaný vzdor proti útlaku v dějinách Slovenska. Během několika týdnů vypukne Slovenské národní povstání.

Historici mají vůči vyobrazeným událostem výhrady, a tak je divákům doporučeno, aby děj brali tak, že některé události by mohly být zavádějící a účelové. Nejde však o dokument a je třeba počítat s určitou „uměleckou licencí“.

Zajímavé je herecké obsazení, které připomene i herecké legendy. Dílo připomene Štefana Kvietika, Michala Dočolomanského, Vladimíra Brabce, Radoslava Brzobohatého, Miroslava Zounara a další.

Seriál v českém televizním vysílání nenajdete, ale na internetu si ho můžete zdarma připomenout na největším úložišti.

Alžbetin Dvor (1986)

Mezi seriálové skvosty ve slovenštině patří určitě šestidílný seriál režiséra Andreje Lettricha natočeného podle knižní předlohy Hany Zelinové.

Tvůrci nabízí divákům příběh o osudech zemanského rodu žijícího v regionu Turiec (Bývalá uherská župa na území dnešního Žilinského kraje). Obyvatelstvo bylo a je převážně slovenské národnosti (s maďarskou, německou a českou menšinou).

Seriálová sága je zasazená do let 1812 až 1944. V úvodní epizodě se zbohatlík Mathias Fabici ožení s atraktivní Italkou Alžbětou. Alžběta však podlehne kouzlu francouzského malíře, kterého ji objednal manžel, aby jí namaloval. Žárlivý manžel ji zavraždí, ukryje její tělo a předstírá, že se nešťastnou náhodou utopila. Ve své závěti potom uvede, že na jeho sídle už nikdy nesmí žít žena, která by se jmenovala Alžběta.

Každý díl seriálu je věnován jedné generaci rodu Fabici, stíhaného za dávný zločin nenadálými ranami osudu, na pozadí slovenských dějin 19. a 20. století.

V hereckém obsazení se objevil v roli Mathiase Radoslav Brzobohatý a už jen kvůli němu by si seriál zasloužil připomenutí. Z dalších herců diváky potěší Magda Vašáryová, Maroš Kramár, Michal Dočolomanský nebo Štefan Kvietik.

Naposled se v televizním vysílání objevil seriál na ČT 2 v roce 2011 a byl na internetové platformě. Bohužel v současnosti už nemá na internetové vysílání licenci. Dobrou zprávou je, že jednotlivé epizody lze shlédnout online zdarma na největším dostupném úložišti.

Zdroje článku: