Seriál Návštěvníci je zpět: Jedinečné dílo udělá radost všem fanouškům komediálních sci-fi příběhů

Seriál Návštěvníci je zpět: Jedinečné dílo udělá radost všem fanouškům komediálních sci-fi příběhů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál vznikl z dílny Oty Hofmana a Jindřicha Poláka a na samotném konceptu se pracovalo tři roky. Poté za spolupráce zahraničních partnerů přišlo náročné natáčení, které trvalo 17 měsíců (od června 1981 do října 1982). Celkem se herci postavili před kameru 223 natáčecích dní.

Seriál podobného formátu byl v té době naprosto výjimečný, a to nejen samotným nápadem, ale i náročností na množství triků. Na těch filmaři pracovali dalších 5 měsíců a složitostí se daly srovnat s triky použitými v americké produkci té doby.

Velká část seriálu se natáčela ve třech největších ateliérech Barrandovských studií a herci si užili i natáčení v několika českých lokalitách. Jako seriálová Kamenice, rodiště génia Bernaua, posloužil Pelhřimov. Na kostýmech a dekoracích navozujících svět budoucnosti se podílel hlavně Theodor Pištěk. O hudbu se postaral Karel Svoboda a použil i syntetickou hudbu, aby korespondovala s atmosférou v seriálu.

Seriál se točil jako formát pro celou rodinu a rozhodně nezklamal. I po letech je to příjemná podívaná, která má sice už trochu zastaralé triky, ale příběh i herecké obsazení to divákům vynahrazují.

Premiéra přišla 5. listopadu 1983 a poslední epizoda byla odvysílaná v únoru následující rok. Kromě génia Adama Bernaua, kterého ztvárnil dětský herec Viktor Král (54), se v seriálu objevilo hned několik hlavních postav. Velká část těchto rolí byla hercům psána přímo na míru.

seriálový děda Drchlík a Adam Bernau na policii, zdroj: TV Nova

Dobrodružnou výpravu tvořili čtyři návštěvníci z budoucnosti

Jan Richard (Josef Bláha) je hlavním organizátorem výpravy a nebyl vybrán počítačem, jako další tři členové expedice Adam 84, zvané také expedice „Naděje“. Richard je historik, a tak se od něj očekává, že bude ostatním dávat instrukce, s čím se potkají a jak se mají chovat. Richard má trochu bláhové představy, že celá akce proběhne rychle a hladce.

Jenže tam, kde je trochu darebný Adam v dětském věku (pozdější nositel Nobelovy ceny), nemůže jít nic podle plánů. Nakonec sám historik pochopí, že má před sebou unikátní příležitost prožít si nějaký čas v době, o které jenom četl a bádal. Expedice má krytí, a tak návštěvníci z budoucnosti předstírají geodety.

Emil Karas, původně Leo Kane (Josef Dvořák) byl počítačem vybrán jako technik výpravy. Na návštěvě v minulosti se musí starat o to, aby moderní technologie z budoucnosti nebyly odhaleny a aby je zase expedice přivezla do doby, kam patří. Karas původně z nového pracovního úkolu nebyl nadšený a jako otec nechtěl riskovat, že se mu něco stane. Nakonec se v něm probouzí badatel a pobyt v roce 1984 si pěkně užívá. I proti zákazu neváhá jako první ochutnat dobové jídlo i pití.

Michal Noll, vlastním jménem Jacques Michell (Jiří Datel Novotný) dbá o zdraví celé výpravy. Sám má slabost pro nemoci 20. století a některé si i z vědeckých důvodů zkusil prodělat. Doktor má také dohlížet na to, aby ostatní jedli jen ověřené amarouny a nezpůsobili si potíže nebezpečnou dobovou stravou.

Káťa Jandová má v 25. století jméno Emilia Fernandez (Dagmar Patrasová) a jejím úkolem je hlavně komunikace s budoucností a také zdokumentování všeho, co návštěvníci zažijí při honbě za vědeckými poznatky budoucího génia, které mají zachránit budoucí svět. Káťa je velice atraktivní a výprava rozhodně nebude ve 20. století nenápadná.

Seriál, ve kterém expedice jezdí v automobilu Lada Niva, má 85 větších hereckých rolí a prostor dostalo i přes 4 tisíce komparzistů. Jde o vůbec první projekt, kdy byl k návratu do minulosti použit automobil. Slavná americká trilogie Návrat do budoucnosti vznikla až po seriálu Návštěvníci.

Návštěvníci jsou v současné době na Nově, vždy v neděli v poledne. Lze je také najít na Voyo.

Zdroje článku: