Seriál Hospoda: Zajímavosti o vzniku a natáčení oblíbeného seriálu

Seriál Hospoda: Zajímavosti o vzniku a natáčení oblíbeného seriálu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natáčení seriálu Hospoda je spojeno s mnoha zajímavostmi. Kuriozitou například je, že navzdory rozšířenému přesvědčení herci při natáčení seriálu skutečně pili pivo.

Seriál Hospoda byl prvním českým úspěšným sitcomem. Přesto, že je její téma velmi povrchní (skupina různorodých postav se setkává v oblíbené hospodě), okamžitě si získala mezi diváky oblibu. Za svůj úspěch vděčí břitkému humoru, který má však často i velký morální přesah. Minule jsme se věnovali zajímavostem, jež se týkaly jednotlivých postav, dnes si něco řekneme o samotném natáčení a seriálu jako takovém.

Zajímavosti o vzniku a natáčení Hospody

V 90. letech vznikla v Česku první komerční televize, televize NOVA.  Založil a vedl ji Vladimír Železný. Ten nebyl komerčním seriálům příliš nakloněn a v jeho přesvědčení jej utvrdil vůbec první český seriál Nováci, který neměl valný úspěch. Přesto se nakonec nechal přesvědčit a svolil k natočení dalšího seriálu, dnes již kultovní Hospody. Natáčela se v letech 1996 a 1997 a měla nakonec dvě série po 26 dílech. Každý z nich se natáčel dva dny. Toto jsou další zajímavosti z natáčení a okolnosti vzniku seriálu:

  • Jediný, kdo byl od počátku přesvědčen o úspěchu Hospody, byl její režisér, Jaroslav Dudek. Ten tvrdil, že se seriál stane kultovním do deseti let. Měl pravdu.
  • V seriálu několikrát zazněly názvy okolních hospod. Například Joska měl často kvůli nezaplacenému účtu zakázaný vstup k Modráčkům, štamgasti zase vyhrožovali odchodem k Brázdům. Název seriálové hospody však nebyl zmíněn ani jednou.
  • Přesto, že Hospoda vypadá realisticky, jsou to jen kulisy. Seriál se natáčel v barrandovských ateliérech a jako jediný seriál TV Nova se natáčel pouze v jednom jediném interiérovém ateliéru.
  • V půllitrové sklenici piva byly ve skutečnosti jen necelé dvě deci. Pivo tedy bylo sice pravé, protože jako jediný alkohol jej nemůžete před kamerou ničím nahradit, ovšem herci si jej kvůli speciálně upraveným sklenicím rohodně nedopřávali plnými doušky, jak by se mohlo zdát. Navíc bylo nízkoalkoholické, většinou 7°.
  • Víno, které pil doktor Prášek (Jiří Menzel) byl ve skutečnosti rybízový džus. Menzel nikdy pivo nepil, vydobil si tedy výsadu vyhnout se mu i v Hospodě. V seriálu sice několikrát pivo v ruce držel, nenapil se však ani jednou.
  • Značka piva, která se v Hospodě točila, nebyla v seriálu nikdy zmíněna.
  • Když už je řeč o pivu. Jeho největším milovníkem je v seriálu Tomáš Babula (Bronislav Poloczek). Ten však ve skutečnosti holdoval spíše vínu než pivu, ačkoli neměl ke zlatavému moku takový odpor jako Menzel.

Hospoda se málem dočkala pokračování

Navzdory úmrtí režiséra Jaroslava Dudka se měla natáčet třetí série Hospody. Bylo napsáno celkem deset epizod, z nichž sedm bylo posouzeno dramaturgem Gustavem Oplustilem na jaře 2001, a to na přání televize Nova. Nicméně samotné setkání s dramaturgem se konalo až v roce 2005 a projekt byl nakonec zrušen. 

Důvodem bylo, že herci již dosáhli vysokého věku a situace, do kterých by se dostávali, by působily nepřiměřeně dětinsky. Z oficiálního facebookového profilu seriálu, který zahrnuje dramaturgické posudky (samotné scénáře nebyly zachovány), můžeme získat informace o názvech epizod (1 — Návrat, 2 — Kalkulace, 3 — Šolích, 4 — Vedoucí, 5 — Medium, 7 — Marodi, 10 — Marketing).

Ve třetí sérii se postava domácího Břetislava Jonáše (Václav Knop) měla stát poslancem, Václav Novák (Ladislav Potměšil) se měl vrátit domů z vězení a nastoupit k Tomáši Babulovi (Bronislav Poloczek) do kotelny. Novou postavou měl být novinář Meluzín, který měl nahradit doktora Práška, protože Jiří Menzel, který MUDr. Práška hrál, se za svou účast v seriálu styděl a odmítl v něm pokračovat.

Věříme, že pro vás byly alespoň některé z výše uvedených informací novinkou. V příštím díle si řekneme několik zajímavostí o hercích, kteří v Hospodě hráli. Tím naši minisérii zajímavostí o tomto fenomenálním seriálu uzavřeme.

Zdroje článku: