Zemřel Jiří Menzel. Podívejte se na rozhovor, který poskytl po výhře Oscara

Zemřel Jiří Menzel. Podívejte se na rozhovor, který poskytl po výhře Oscara
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve věku 82 let v sobotu ve večerních hodinách odešel slavný český režisér Jiří Menzel. Pomocí sociální sítě tuto zprávu zveřejnila jeho manželka, která se o něj v posledních letech starala. Tvůrce nezapomenutelných filmů Postřižiny nebo Slavnosti sněženek se tak odebral do filmového nebe.

Zásadní osobnost české kultury

S odchodem Jiřího Menzela přichází naše země o jednu z nejvýznamnějších osobností kinematografie. Jiří Menzel vystudoval obor filmové režie na pražské FAMU. Sice se do dějin zapsal především jako filmový režisér, byl ale také skvělým hercem a divadelním režisérem. Například jeho zpracování Machiavelliho komedie Mandragora se v pražském Činoherním klubu hrálo bez přestávky 11 let, a to v letech 1965 až 1976. Objevili se v ní například Josef Somr nebo Jiří Hrzán.

Nejslavnější filmy patří mezi kulturní dědictví

Nezapomenutelný laskavý režisérský rukopis a humor bude navždy svázán s jeho předními díly. Ostře sledované vlaky získaly v roce 1968 slavnou sošku Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Nominaci na stejné ocenění si vysloužil i o 19 let mladší snímek Vesničko má středisková. I další díla patří k nezapomenutelným počinům české kinematografie: vždyť kdo by neznal Postřižiny, Slavnosti sněženek, Skřivánky na niti nebo Českým lvem oceněný počin Obsluhoval jsem anglického krále. Poslední film, který Jiří Menzel režíroval, byl snímek Donšajni z roku 2013.

Proslavil se i jako herec

Jeho herecká filmografie čítá na 80 titulů. Objevil se ve snímcích jako Kdyby tisíc klarinetů, Rozmarné léto nebo Obecná škola. Pro mnoho diváků je také známý jako MUDr. Prásek z televizního seriálu Hospoda. V roce 2018 se objevil ve filmu Tlumočník.

Jiří Menzel se v posledních letech potýkal s četnými zdravotními potížemi. Na podzim roku 2017 byl hospitalizován kvůli infekci v mozku. Nějakou dobu byl dokonce v umělém spánku. Podstoupil operaci a po několikaměsíční léčbě se jeho zdravotní stav začal pomalu zlepšovat. Do posledních chvil byl obklopen svou ženou Olgou, a také svými dcerami Aničkou a Evičkou.