Seriál Hospoda: Zajímavosti o hercích z oblíbeného seriálu

Seriál Hospoda: Zajímavosti o hercích z oblíbeného seriálu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Hospoda baví české diváky již od svého vzniku, tedy od roku 1996. Nesmrtelné hlášky a vtipné situace byly často dílem i samotných herců, z nichž většina na seriál vzpomínala v dobrém.

Seriál Hospoda je stále neumírajícím fenoménem, který byl volně inspirován seriálem Na zdraví!. V minulých dílech jsme se zaobírali zajímavostmi ohledně vzniku seriálu a seriálových postav, dnes se podíváme na to, jak byli se svými postavami a vůbec s účinkováním v seriálu spokojení samotní herci. Konkrétně tedy šestice štamgastů, kteří se týden co týden v Hospodě scházeli.

Tomáš Babula

Tomáš byl v hospodě vždycky první a vždycky zvládl nejvíce „kousků’’. V reálu však Bronislav Poloczek (†72, březen 2012), který Babulu dokonale zahrál, pivu příliš neholdoval a mnohem raději měl víno. Měl polské kořeny a původně chtěl studovat přírodní vědy. To mu bohužel umožněno nebylo, tak vystudoval JAMU. Hrál v řadě filmů, seriálů a hlavně v divadlech, za zmínku stojí především to Národní. Konec jeho života byl bohužel v jistém ohledu podobný se seriálovým Babulou. I on byl sám. Po smrti manželky totiž Poloczek ztratil chuť žít a stal se z něj velký bručoun.

Václav Novák

Roli svérázného speditéra Václava Nováka se bravurně zhostil Ladislav Potměšil († 75, červenec 2021). Tento nezapomenutelný herec se zapsal do české kinematografie hlavně díky rolím v Policejní akademii, Diskopříběhu a Hospodě. Svou roli měl velmi rád a patřila k jeho oblíbeným. Byl jedním z herců, kteří stáli o další sérii. Po letech na svou roli vzpomínal se slovy: „Jako herec mám s každou rolí něco společného. Čerpám ze svých vzpomínek a z toho, co jsem zažil. Bylo to pro mě moc příjemné natáčení.

Doktor Jindřich Prášek

Doktora Práška ztvárnil režisér a herec Jiří Menzel (†82, září 2020). Na tento svůj umělecký počin nebyl příliš hrdý. Jedním z důvodů bylo to, že osobně hospody přímo nesnášel, pivo nenáviděl a byl tvrdým odpůrcem kouření. Několikrát se nechal slyšet, že roli vzal jen z úcty k režisérkému kolegovi Jaroslavu Dudkovi (†68, srpen 2000) a aby mohl financovat přestavbu koupelny.

Doktora Zatloukala si zahrál charismatický Jan Kanyza.
Doktora Zatloukala si zahrál charismatický Jan Kanyza. | Zdroj: Archiv TV Nova

JUDr. Vladimír Zatloukal

Jan Kanyza, který se zapsal do paměti národa pověstnou Zatloukalovou větou „A pamatujte si, že v hospodě je líp než na světě,’’ zůstal u stolu štamgastů sám. Tento charismatický herec, který si zachoval šarm i s přibývajícími léty, byl pro roli Zatloukala jako stvořený. Sám na Hospodu vzpomíná rád a říká, že z jisté nostalgie by si šel ke stolu štamgastů znovu rád sednout, ale jen při plném obsazení.

David Goliáš

Postavu malého kamelota ztvárnil Jiří Krytinář († 68, září 2015). Herec byl synem hajného hraběte Mitrovského a alkoholu ve skutečném životě holdoval mnohem více než seriálový Goliáš.

Joska Váňa

Pavel Vondruška († 86, únor 2011) je kromě hospody spojován hlavně s divadlem Járy Cimrmana. Mimo to byl také dirigentem a jako většina jeho hereckých kolegů si seriál Hospoda užíval. Tvrdil, že se sešla skvělá parta a že jim to spolu klapalo na scéně i mimo ni.

Nesmíme zapomenout ani na pana domácího, výčepního a kuchaře:

Domácí Jonáš

Václava Knopa role zákeřného tělocvikáře a domácího Jonáše vlastně proslavila. Roli měl původně hrát Miroslav Donutil, ten si však řekl o naprosto nehorázný honorář, role proto byla nabídnuta Václavovi Knopovi. Ten se tak stal posledním z obsazených herců. Režisér Dudek si jeho hereckým ztvárněním nebyl zpočátku příliš jist, ale Knop jej brzy přesvědčil o opaku. V soukromém životě se dle vlastních slov setkával často s tím, že si o něm lidé mysleli, že je stejný zmetek jako jeho postava.

Za výčepem stál Jaroslav Dušek (Petr Nárožný), který má na kontě spoustu hlášek.
Za výčepem stál Jaroslav Dušek (Petr Nárožný), který má na kontě spoustu hlášek. | Zdroj: Archiv TV Nova

Jaroslav Dušek

Sympatického výčepního si zahrál Petr Nárožný. Ten velmi rád (na žádost režiséra) vyplňoval hluchá místa, a tak z Hospody udělal ještě vtipnější seriál. Byl tak jedním z hlavních tahounů seriálu.

Kuchař Kachna

Kuchař Frantisek je jedinou postavou, jejíž příjmení zůstalo po celou dobu skryto. Dokonale ji ztvárnil Josef Dvořák. Moc se neví, že jeho postava v seriálu je jemnou parodií na kuchaře Kuřátka v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984), kterou hrál tentýž herec.

Zdroje článku: