Šarlatán obdržel ocenění v Srbsku. Poputuje do celého světa

Šarlatán obdržel ocenění v Srbsku. Poputuje do celého světa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden ze současných filmových hitů, ve kterém se představuje Ivan Trojan v hlavní roli, obdržel jednu z cen při nedávném mezinárodním festivalu. Bude se promítat i na dalších podobných akcích po celém světě.

Nejlepší režie

Filmový počin režisérky Agnieszky Holland s názvem Šarlatán zaujal mezinárodní porotu a předčil ostatních 11 filmů. V rámci Evropského filmového festivalu snímek obdržel cenu za nejlepší režii. Jednalo se o filmovou událost konanou v srbském městě Palić. Snímek inspirovaný životními událostmi lidového léčitele Jana Mikoláška se tak v mezinárodní konkurenci rozhodně neztratil.

Porota složená z osobností z několika zemí se pak k ocenění vyjádřila tak, že oceňuje také neúnavné odhodlání, se kterým se režisérka snímku snaží rozkrýt evropské dějiny minulého století. Uvedli také, že tvorba režisérky „uceleně pokrývá důležitá témata jako vražedné tajemství, historické drama, kult osobnosti a historické a politické rozpětí od kapitalismu přes fašismus až po totalitu v bývalém Československu. A to je známka velkého filmaře.“ Jedná se tak o důležité ocenění celé práce filmařky.

Dva nominované české snímky

Pro letošní udílení Evropských filmových cen byly nominovány dokonce dva české snímky. Jedním z nich je již zmíněný Šarlatán, druhý je pak počin Václava Marhoula s názvem Nabarvené ptáče. Vítěze filmových cen se dozvíme 12. prosince při slavnostním ceremoniálu, který proběhne na Islandu. O tom, kdo získá jednu z více než deseti cen rozhodne na 3600 členů Evropské filmové akademie. Tyto ceny bývají nejčastěji označovány jako „evropské Oscary.“

Šarlatán dále poputuje do několika zemí světa. Práva na něj byla prodána do některých evropských zemí – například do Španělska, Francie, Německa, Rakouska, Itálie, Bulharska, Maďarska nebo Islandu. Objeví se ale také v Izraeli nebo Turecku, a dokonce jej uvidí i diváci v Austrálii nebo v Latinské Americe.