Ropáci jsou zpět. Ze studentského filmu vzniklo hnutí i ekologická anticena

Ropáci jsou zpět. Ze studentského filmu vzniklo hnutí i ekologická anticena
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Krátkometrážní studentský film zrodil nový živočišný druh. Jde o fiktivní dokument, který zachycuje záhadná zvířátka v severních Čechách. Ropáci se vyznačují tím, že pojídají uhlí a milují výfukové plyny a smog. Libují si ve znečištěné přírodě.

Dnes už kultovní krátkometrážní film Ropáci z roku 1988 byl vůbec prvním filmem, který natočil dnes již známý a uznávaný režisér Jan Svěrák, syn neméně populárního herce Zdeňka Svěráka. Jedná se o sci-fi žánr, děj se odehrává v roce 1985 v severních Čechách a hlavní postavou je záhadný ropák.

Od té doby ušel Jan Svěrák dlouhou cestu a jako režisér má za sebou celou řadu úspěšných filmů. Jeho filmy si už dávno získali punc kvality a většina návštěvníků kin i televizních diváků má jeho jméno spojené s příjemnou a kvalitní podívanou.

Film Ropáci jeho úspěšnou kariéru nastartoval už v roce 1988, kdy tento hraný dokument natočil jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu na FAMU.

O čem film je

Poutavé a místy i zábavné vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě z roku 1985 do severních Čech za unikátním živočichem, který byl pojmenovaný ropák. Tento nový druh se přizpůsobil dlouholetému znečišťování krajiny, která se vyznačuje velkými ložisky uhlí, a dokonce se uhlím živí. Výfukové zplodiny jsou pro něj tak přitažlivé, jako je pro nás čerstvý horský vzduch nebo vánek od moře.

Ropák je menší tvor, který je na první pohled hodně nevzhledný, ale nejde mu upřít určitá míra roztomilosti. Kdyby byl jinak zbarvený a film se objevil v současnosti, stal by se určitě modelem pro plyšáky a ozdoby na oblečení. Samotná existence tohoto tvora odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Přestože film upozorňuje na velký ekologický problém krajiny, není natočený formou strašení, naopak – ropák je zde obdivovaný a některé scény jsou velmi zábavné.

Celý příběh je líčen tak věrohodně, že začínající režisér byl doslova zavalen dopisy od diváků, kteří film viděli. Celá řada z nic chtěla vědět o tomto podivném stvoření více informací a přesné místo, kde by ho mohli vidět!

Zajímavosti o filmu

Nestává se to každý rok, aby si film odvezl z USA Oscara, byť by šlo jen o toho studentského. A film Ropáci získal i celou řadu jiných cen z různých festivalů.

Za vzhledem tajemného tvora stojí výtvarnice Barbora Šalamounová a Studio Jiřího Trnky.

Celým jménem se živočich jmenuje Ropák bahnomilný, latinsky Petroleus mostenzis.

Točilo se u elektrárny Tušimice a v exteriérech Severočeských dolů.

Od roku 1992 je postavička Ropáka cenou sdružení Děti země za antiekologii.

Film je v nabídce ČT 2 už 2. prosince ráno.

Zdroje článku: