Psycho (1960): Hrůzostrašné scény si Hitchcock testoval na vlastních herečkách! (TV tip)

Psycho (1960): Hrůzostrašné scény si Hitchcock testoval na vlastních herečkách! (TV tip)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Roli hlavní postavy, duševně nemocného Normana Batese, ztvárnil Anthony Perkins, u kterého se ubytuje Marion Craneová v podání Janet Leighové. Ta ukradla svému nadřízenému peníze a odjela za svým milencem. Ačkoliv s ním zažije vzrušující chvíle, o ty příšerné se postará samotný majitel motelu.

Alfred Hitchcock na filmu vydělal miliony dolarů

Celý film je založený na příběhu, který napsal Robert Bloch. Ten jej v roce 1959 prodal společnosti Simon & Schuster, která na příběh získala vydavatelská práva. Ovšem i jeho honorář musel projít zdaněním a jinými poplatky, takže za prodej získal 5000 dolarů. K jeho smůle byl film Alfreda Hitchcocka velmi výnosný – zisk činil přes 15 milionů dolarů. Robert Bloch si při podpisu smlouvy vůbec neuvědomoval, že tam není zahrnutý bod ohledně zisku k filmovým právům.

Při premiéře filmu všichni museli dodržovat přísná pravidla

Že byl Alfred Hitchcock velmi kontroverzní osoba, o tom není pochyb. Měl své zásady, které dodržoval. Jedno ze svých pravidel aplikoval také při premiéře filmu v roce 1960, kdy si stál za tím, že jakmile někdo přišel do kina pozdě, už zůstal za zavřenými dveřmi. Navíc premiéry se konaly pouze v New Yorku, Chicagu, Bostonu a Philadelphii.

Hitchcock chtěl mít vše dokonalé

Aby se Alfred Hitchcock přesvědčil o autentičnosti mrtvoly paní Batesové, navrhnul si ji sám. Posadil ji na křeslo do přívěsu hlavní hrdinky Janet Leighové. Když v přívěsu rozsvítila, první, co uviděla, byla mrtvola na křesle. Podle jekotu Leighové byl se svým návrhem Hitchcock spokojen.

Bát se a zažívat chvíle hrůzy u tohoto filmu můžete v neděli 19.7. ve 22.15 na televizi ČT2. Přejeme příjemnou podívanou.