Důvody, proč je seriál Ulice naprosto geniální

Důvody, proč je seriál Ulice naprosto geniální
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdyby teď skončil, v mnohých srdcích by seriál Ulice zanechal nějakou tu prázdnotu. Natočit projekt podobného formátu, to se jen tak někomu už nepodaří. Seriál, který vystřídal spoustu dějových linek, přes 400 herců, přičemž někteří kmenoví v něm zůstávají už od první klapky, která padla 6. června 2005, je zkrátka fenoménem Novy.

První klapka a nečekaná plnoletost Ulice

6. června 2005 padla první klapka Ulice – seriálu, který na Nově a ve svém obvyklém vysílacím čase před televizními novinami setrval neuvěřitelných 18 let. Ano, 6. června 2023 Ulice oslavila plnoletost a vůbec to nevypadá, že by její dění mělo být u konce. Co se délky vysílací doby týče, Ulici šlape na paty jen Ordinace v růžové zahradě, jejíž první klapka padla jen o tři měsíce později – 6. září 2005. Od roku 2008 se začal psát scénář seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 a od roku 2021 se tento seriál z Novy přesunul na placenou platformu Voyo. Ale v počtu dílů si s Ulicí nezadá, jelikož Ulice se vysílá každý všední den (kromě letních prázdnin a vánočních svátků) a Ordinace začala s četností 2x týdně.

Postavy, které se v Ulici udržely

Zatímco na začátku měla Ulice něco přes 80 herců, teď už hravě překračují číslo 400. Zatímco někteří z nich si v seriálu střihli jenom epizodní roličky, jiní se v Ulici udrželi od své první klapky. Jmenujme například Lumíra Nykla a jeho mámu Vilmu Nyklovou, Aničku Liškovou, Františka Lišku, Gábinu Pumrovou (herečka Aneta Krejčíková si v seriálu udělala pauzu na mateřskou, ale pak do děje přirozeně znovu vplula a navázala na další dějovou linku Gábiny). Mnohé děti v seriálu vyrostly – herec Matyáš Valenta a jeho sestra Anna Marie Valentová, puberťáci dospěli – seriálová dvojčata Tereza a Matěj Jordánovi.

Adrian Jastraban coby Bedřich Liška opustil Ulici teprve předloni.
Adrian Jastraban coby Bedřich Liška opustil Ulici po 17 letech. | Zdroj: TV Nova

Někteří herci se s Ulicí dobrovolně rozloučili

A zatímco někteří ze seriálu odešli celkem nedobrovolně (například herečka Tereza Bebarová alias Světlana Nyklová), jiní se chtěli posunout někam dál a sami požádali o uvolnění ze seriálu (například Patricie Pagáčová a její seriálový bratr Jakub Štáfek, později i Adrian Jastraban coby Béďa Liška).

Jiní si od hraní dávají jen kratší pauzu

Mnohým hercům se v Ulici vychází vstříc – mezi nejnovější případy, kvůli kterým se musel upravovat scénář, patří seriálová Anežka Klímová (její představitelka odcestovala do Dubaje), Adam Volák (herec Vojtěch Machuta se potřeboval věnovat leteckým zkouškám, a tak ho režiséři nechali studovat v Americe) nebo Vanda Veselá (herečka Kristýna Hrušínská si plní své mateřské povinnosti).

Kristýna Hrušínská má sice mateřskou pauzu, její linka Vandy Volákové ale skrytě pokračuje.
Kristýna Hrušínská má sice mateřskou pauzu, její linka Vandy Volákové ale skrytě pokračuje. | Zdroj: TV Nova

Témata, která se řešila

Seriál Ulice je dostatečně dlouhý na to, aby prostřídal všechna společností rezonující témata. Nevěru si užila celá řádka postav – podvedení byli Anička Lišková, její syn Franta, teď nedávno Bára, Mára, Mirek. Ani rozchod se postavám v Ulici nevyhýbá. Není to tak dávno, co se Valerie rozešla se Šimonem a co Prokop ukončil vztah s Magdou. Stihl to relativně brzy po tom, co ji Mirkovi ukradl od oltáře. Řešil se alkohol (Blanka Voláková i Libuška Nekonečná), šikana (Rozina Maléřová, Vítek Klíma) i propadnutí sektě (dříve Lída Farská a teď to nahnutě vypadá i s Kristýnou Volákovou).

Prázdninové pauzy a pokaždé nový náboj

Ulici dělají atraktivní i její prázdninové pauzy. Ty znamenají skutečnost, že se diváci musí se svými postavami v jejich aktuální fázi rozloučit a těšit se na ně mohou zase po prázdninách. To kromě jiného znamená i nové postavy, zápletky a zkrátka nový náboj nekonečného seriálu.

Zdroje článku: